PUBLICITAT

La subvenció per rehabilitar edificis es manté en un milió

  • Durant l'any passat el Govern va rebre 152 sol·licituds per adherir-se al programa Renova
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un home treballa xxxen les obres d'ampliació d'un edifici a Escaldes-Engordany Foto: TONY LARA

El Govern va presentar ahir el projecte del pla Renova de cara a aquest any, a més de fer un balanç de l'evolució des de la seva implantació l'any 2011. La partida que destinarà l'Administració central és d'un milió d'euros de subvencions directes, que cobreixen del 5% al 25% en funció de l'actuació que calgui fer, fins a un màxim de 80.000 euros per edifici. A més, resten encara disponibles 18,2 milions d'euros del programa de préstecs preferents que va ser qualificat d'interès nacional i social pel període 2014-2018. Això sí, cal tenir en compte que de la part restant, 3,4 milions estan pendents de formalització per sol·licituds de l'any passat, el que pot reduir la xifra dels préstec preferents avalats pel Govern en la seva totalitat als 14,8 milions. A més, el Govern també va informar de que el tipus d'interès serà el que marqui l'euríbor més un 1,5%, i que s'allarga la durada fins als 15 anys. La directora d'Habitatge del Govern, Sònia Llorens, va recordar que «les dues ajudes són complementàries i es poden demanar alhora».

El pla va néixer fa cinc anys per potenciar la rehabilitació d'edificis antics, l'estalvi energètic, l'accessibilitat i la implantació d'energies renovables.

Balanç del 2014 / El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va destacar que durant l'any passat es van rebre un total de 152 sol·licituds de préstec, de les quals fins al moment se n'han atorgat 77 i se n'han denegat nou. L'import ascendeix a gairebé 1,5 milions d'euros, però encara queden 66 sol·licituds pendents de resolució que podrien fer arribar la xifra als 4,85 milions.

Pel que fa a les subvencions, del milió d'euros que hi havia previst, es van atorgar uns 320.000 euros, però encara n'hi ha més de 600.000 pendents, el que deixaria el balanç total en poc més de 925.000 euros.

Pel que fa a les reformes, el 78% de les sol·licituds corresponen a millores per eficiència energètica, un 19% per a la implantació d'energies renovables i un 3% per a l'accessibilitat.

El primer any en què es va posar en marxa el pla Renova, el 2011, van arribar 35 sol·licituds. El 2012 i 2013 la xifra va augmentar i es va mantenir a les 70, mentre que el màxim creixement es va produir durant l'any passat, arribant a les 152, amb la modificació del marc normatiu com a motiu principal. Cinca va afirmar que amb les noves modificacions «possiblement trobarem més demandes»

Canvis per aquest any / De modificacions n'hi ha poques respecte l'any passat, ja que la revisió més important es va fer amb el nou marc normatiu instaurant, precisament, fa un any. Amb la llei aprovada a finals del 2013 es va ampliar l'abast del programa a tots tipus d'edificis existents, ja siguin habitatges, locals comercials, hotels o d'altres; es va permetre l'accés al pla Renova als edificis de nova construcció en cas que sigui per a la implantació d'energies renovables; i es va publicar el Reglament Renova que inclou els requisits i procediments per atorgar els ajuts. A més, segons la mateixa llei del 2013, el sostre de les subvencions es va fixar en un màxim del 40% del cost real, tot i que tal i com va informar Cinca, el Govern ha decidit mantenir els límits entre el 5% i el 25%.

Com a novetats, Llorens va destacar, entre d'altres, que per a les sol·licituds d'aquest any que es vulguin atenir al pla per a la implantació d'energies renovables, cal tenir en compte que les reformes no poden comportar un increment de la potència nominal contractada. Per les actuacions que es consideren important en eficiència energètica, es substitueix l'etiqueta energètica que fins ara es feia servir per un informe que «aportarà més precisions» i, a més, caldrà presentar els consums reals durant els dos anys posteriors a les reformes.

També com a novetat s'inclou una excepció en la tramitació per actuacions urgents en matèria d'accessibilitat, és a dir, les millores que s'hagin fet en aquest sentit fora del pla podran presentar una sol·licitud durant un període determinat per optar a les ajudes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT