PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cap autocrítica a la vista

Martí defensa la feina feta pel Govern davant dels atacs de Pintat, López i Naudi, en el primer cara a cara

Per RAFA MORA

L’auditori del Comú d’Escaldes-Engordany, amb el públic que el va omplir ahir a la nit per seguir el debat.
L’auditori del Comú d’Escaldes-Engordany, amb el públic que el va omplir ahir a la nit per seguir el debat. | TONY LARA
El primer debat dels quatre caps de llista a les eleccions generals, al Comú d’Escaldes-Engordany i organitzat per l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA) va deixar clar que el nivell electoral dóna per mostrar propostes, en la majoria genèriques, i per no assumir responsabilitats en la feina feta, no només en la legislatura que ara es tanca, sinó en el passat per part dels candidats que en algun moment han format part d’un Govern. Així, la mirada a Europa va ser un tema important en tant que aquest sembla la base de l’impuls econòmic, i si bé tant Toni Martí (DA), Josep Pintat (Ld’A), Víctor Naudi (SDP) com Pere López (PS+Verds+IC+Indepents) van destacar la importància del moment, va ser el candidat liberal el que va avisar sobre el «contingut».

Economia / Pintat va reclamar un sistema competitiu però que no se surti mai de la identitat andorrana i que no se sembli «al dels veïns», sinó a altres com «Holanda, Luxembug o Suïssa», mentre que Martí va defensar la feina feta i l’aposta per la diversificació econòmica amb un «sistema homologable». Per la seva part, López va recordar que els «indicadors estan pitjor al 2015 que al 2011», mentre que Naudi va reclamar una fiscalitat «mínima» per poder «ser competitius», al mateix temps que permeti que «des de fora» es vegi a Andorra «com col·laborador».

Finançament de l'Estat / En aquest punt, el candidat del PS va parlar de que paguin més «els que més tenen» i va passar a altres temes com la dependència i les polítiques medioambientals, mentre que des de Liberals Pintat va insistir en la recerca de l’homologació fugint dels països veïns, i Naudi va criticar que mentre tots «es pengen medalles com el Màgic Andreu», «no hi ha prou» amb el que s’ha fet des del Govern de DA. En aquest sentit, Martí va treure pit amb un «nosaltres hem contingut la despesa», per contestar a la pregunta de si es buscaria el dèficit zero, cosa que va respondre López amb un «no ens podem comprometre en un moment tan canviant perquè primer són les persones», mentre que Naudi va insistir en què l’equilibri financer «és difícil en un o dos anys», però va deixar la porta oberta «al final de la legislatura». Per la seva part, Pintat va dir: «Si no es pot arribar de seguida al dèficit zero, s’ha d’anar als criteris de Maastrich».

Administració pública / Com fer l’administració pública més viable va ser un punt crític. Aquí Naudi va criticar la «fractura social» que, segons el seu partit, ha aconseguit el Govern actual, mentre que Martí va parlar de fomentar «la formació» dels funcionaris, López del «desprestigi» que des de DA s’ha posat de manifest envers els funcionaris, i Pintat va destacar que havia vist en primera persona «el descontent» dels treballadors públics per la «manca de diàleg» amb l’Executiu.

Martí, així mateix, va insistir en la importància de la «provisió» de fons que havia fet en el seu mandat per garantir els complements de jubilació, al que López va contestar que abans «no hi havia legislació per fer provisions», tot responent a un retret de l’actual cap de Govern. Per altra part, Naudi va parlar de «posar els rellotges a l’hora» i del «pes específic» de la comissió consultiva.

Llei mordassa / Com que el debat l’organitzava l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra, no podia faltar la pregunta sobre la «llei mordassa». Martí va posar en dubte l’apel·latiu i va dir que estava feta «amb tota la bona intenció», mentre que els altres candidats van apuntar a una modificació. Gairebé també hi va haver coincidències en quant a una pregunta sobre les pensions de jubilacions privades, amb defensa del sistema públic, amb la resposta més eloqüent de Pintat: «Tot es pot diversificar». Així mateix, respecte al codi de relacions laborals, López va criticar «la mancança democràtica» de no tenir sindicats, Pintat va demanar «un codi ajustat als temps actuals», Naudi va dir que el seu partit considera que cal «una reforma», i Martí va insistir en «flexibilitzar». Pel que fa al tema de la interrupció de l’embaràs, els candidats es van reafirmar en el sí del PS, el sí en tres supòsits d’SDP, i la vinculació «institucional» de la qüestió i el «perill del coprincipat» que veuen Ld’A com DA. Pel que fa a una possible variació en la Constitució, Martí i Pintat van respondre negativament, mentre que López i Naudi van parlar de canviar la llei electoral i el sistema de competències comunals.

Sobre aquest tema, Martí va saltar quan Pintat el va acusar de voler fer desaparèixer les parròquies, i va parlar del «sentit d’Estat» que, segons ell, no va existir en el Comú de Sant Julià. En tot cas, sobre la taula no es va plantejar, tot el contrari, l’augment de les competències de cada Comú.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT