PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Volta als Ports farà el traçat del Tour per l’aparició de La Purito

L’ACA varia el projecte que tenia per al 2016, que era realitzar el recorregut íntegre de l’etapa de la Vuelta

Per JOAN JOSEP BLASCO

Corredors realitzant una ascensió en l’edició de l’any passat.
Corredors realitzant una ascensió en l’edició de l’any passat. | Tony Lara
L’aparició per sorpresa de La Purito Andorra 2015, amb un traçat quasi calcat al de l’etapa íntegra que celebrarà aquets any la Vuelta a Espanya, porta a un nou plantejament a l’Agrupació Ciclista Andorrana (ACA), que tenia pensat repetir per al 2016 aquest mateix recorregut en la Volta als Ports d’Andorra. Per aquest motiu té la intenció de canviar la ronda de referència i fixar-se en el Tour de França, que arribarà l’any vinent al Principat.
 
La prova apadrinada per Joaquim Purito Rodríguez i organitzada per l’Sprint Club Andorra, presentada la setmana passada, irromp com una trompada per a la Volta als Ports, perquè compta en el seu recorregut llarg, de 145 quilòmetres i 5.200 metres de desnivell acumulat, amb el mateix traçat que l’etapa de la Vuelta que s’ha de convertir en tota una referència, ja que per primer cop es disputarà íntegrament per territori andorrà. Serà el pròxim 2 de setembre. L’única diferència és que sortirà des de Sant Julià de Lòria i la ronda espanyola ho farà des de la capital. La resta, serà el mateix, amb sis ports. El pilot pujarà el de Beixalís, coll d’Ordino, la Rabassa, coll de la Comella i Cortals d’Encamp, on estarà situada l’arribada.
 
L’ACA comptava el 2016 com a reclam fer el mateix traçat exacte que l’etapa completa al Principat, amb les mateixes ascensions i els 138 km i 5.230 m des desnivell. Fins i tot s’havien mantingut converses en aquest sentit amb Javier Guillén, director de la Vuelta, i Francesc Camp, ministre de Turisme. Però el 9 d’agost d’aquest any es disputa La Purito Andorra i trastoca tots els plans. «No farem dues marxes iguals, amb el mateix recorregut. És absurd. Està totalment descartat», assegura Gerard Riart, director de la Volta als Ports. En tenir el coneixement de l’aparició de l’altra prova «no ens va fer gens de gràcia» i lamenta com s’ha fet pública: «Haguéssim pogut seure i parlar-ho i arribar a algun tipus d’entesa». Tal i com es va fer «és lleig, però és el que hi ha. Cadascú pot fer el que vulgui».
 
Per aquest motiu tiraran endavant una alternativa amb la que confien tenir el mateix pol d’atracció. Formarà part del recorregut l’itinerari que realitzarà l’etapa del Tour que finalitzarà a Andorra el 2016, que encara no està definit. «És un traçat que pot ser molt interessant», indica Riart. Comptar amb un circuit com el del Tour, amb el ressò mediàtic que té, és un element que volen aprofitar i obrir mercat. «Creiem que serà atractiu per al cicloturista francès. Serà per a ells un alicient, igual que per als espanyols».
 
Bon ritme d’inscripcions
El recorregut d’aquest any repeteix el de la passada edició. Un itinerari llarg amb 112 km sortint de la Massana i quatre ports (Rabassa, Comella, Ordino i Arcalís), un curt de 80 km amb l’ascensió al coll d’Ordino i coma d’Arcalís, i un  solidari des de la Massana fins la Arcalís de 21 km. L’objectiu és arribar als 800 participants. Les inscripcions es van iniciar el mes passat, abans que en altres ocasions, i el ritme és superior. Se superen els 400 inscrits. «Ha creat molta expectació. El boca a boca ens ajuda molt. Si t’agrada l’organització i el recorregut, és normal que repeteixis, i que parlis bé de la prova», assenyala Pau Iglesias, president de l’ACA. 
 
L’objectiu en un període mitjà és arribar als 2.500. El treball es realitza per efecturar un creixement continu i sostenible, limitant sempre per raons organitzatives i logístiques la participació per un normal funcionament de la prova: «És molt difícil agafar prestigi i molt fàcil perdre’l. Volem anar creixent poc a poc, sense presses».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT