Títol agònic per al Sant Julià

El vigent campió de la Copa necessita la tanda de penals per vèncer en el clàssic a l’FC Santa Coloma i salva una campanya en què tornarà a jugar l’Europa League

Per Iván Moure

El porter Coca xuta el cinquè i últim penal per al Sant Julià, amb força i ben col·locat al pal dret d’Eloy, que acabaria en gol i que va permetre que el conjunt lauredià revalidés el títol de campió de Copa, ahir a l’Estadi Comunal. | FAF / Sílvia Casals
La UE Sant Julià es va imposar ahir a l’FC Santa Coloma en la final de la Copa Constitució i es guanya una plaça per disputar l’Europa League. Al vigent campió li tocava reeditar el títol a una carta i ni més ni menys que en el clàssic; si perdia, era la UE la que es feia amb el bitllet europeu com a tercer classificat de la Lliga, i amb el record de la derrota (2-0) contra els de Richard Imbernón fa tan sols una setmana, el conjunt de Raúl Cañete va sortir victoriós amb molta agonia i drama, havent de remuntar un gol en contra en un partit amb pròrroga i penals.

L’FC Santa Coloma va sortir a aguantar el ritme davant uns lauredians que van marcar des del xiulet inicial una pressió a tot el camp que va provocar contínues pèrdues i recuperacions. Quant a ocasions de gol, el partit era com un encefalograma pla. Tots dos equips vigilaven més enrere que davant. Txema va sortir-se del guió al minut 19 quan va trencar el fora de joc en una passada en llarg però molt lent, va esperar que arribessin als companys però també a un Èric Rodríguez que va tallar el perill en el moment en què es donava la passada de la mort.

La rèplica, al minut 25, va ser per a Gándara, que va provar un xut ras al segon pal que va rebutjar a córner Eloy, en la primera jugada de perill que trencava l’argument fins llavors en el clàssic: la pilota aturada. Això i les poc eficients pilotes llargues per guanyar l’esquena a la defensa que només havia funcionat amb Txema.

L’àrbitre va frenar la que pintava a única ocasió de perill real. Riera marxava per velocitat, Ruiz va fer-li la traveta però Cristian, que seguia la pilota, va recollir-la i quan s’escapava sol, el de negre va decidir no aplicar la llei de l’avantatge.

La segona part, directament no va tenir ni pilota aturada. Fins el minut 65 no havia passat res, i això que Imbernón ja havia fet moviments per canviar la dinàmica, fent entrar al terreny de joc dos titulars habituals com són Juanfer Laín i Juvenal, el qual va tenir el gol quan va rebre, sol i de cara, una passada de la mort de Riera, però va amagar el xut, va buscar el retall i la cosa va acabar en res.

Semblava que era l’FC Santa Coloma qui més interès tenia en fer-se amb el doblet, però després de disposar de dos serveis de cantonada seguits –per variar sense conseqüències– el Sant Julià va començar a amenaçar de debò Eloy, amb Carlos Pérez com a protagonista.

FALLA A PORTA BUIDA

Superat el minut 70, l’extrem dels lauredians va rebre al vèrtex esquerre de l’àrea gran, va retallar cap a fora i sense angle va xutar, però Eloy, ben col·locat, va desviar a córner. Poc després va ser Gándara el que, en una situació similar però des de la dreta, va xutar ras i en semierrada, de tal manera que la pilota va creuar l’àrea petita i al segon pal va arribar Carlos Pérez per fallar a porta buida. Al minut 81, Carlos Pérez va tornar a posar a prova el meta colomenc amb un altre xut des de l’esquerra i sense gaire angle, però una vegada més, Eloy no es va deixar sorprendre.
Imbernón va moure fitxa i va donar entrada a Toscano per Rebés. Quedaven set minuts perquè acabés el temps reglamentari i el tècnic del campió de Lliga que se la jugava canviant un davanter per un defensa. Però ni així va canviar el transcurs. El Sant Julià estava més fresc malgrat no fer cap canvi, i en un contraatac al minut 87 Gándara va tenir el gol de la victòria en les seves botes, però sol davant Eloy se’l va intentar driblar i el meta va ser ràpid per treure la mà a última hora.
Per alimentar la polèmica, l’àrbitre va xiular el final quan Gándara queia a l’àrea rival, pressumptament derribat per Lima,

RODRIGO PER FABIO

Cañete va fer el primer canvi per encarar la pròrroga, fent sortir Rodrigo per Fabio. No es va equivocar. Després d’un xut massa tou de Laín i d’un mà a mà de Riera, que com Gándara va intentar driblar Coca però aquest la va tocar in extremis, l’FC Santa Coloma va trencar el 0-0 gràcies a una centrada de Toscano per l’esquerra que tothom es va quedar mirant i que va rematar Riera sense oposició.

Per tot el que s’havia vist al partit, amb poc futbol i ocasions, semblava inimaginable que pogués passar res més. Però no. Tres minuts més tard Carlos Pérez –qui sinó– va centrar des de l’esquerra i des del punt de penal, Rodrigo va engaltar la pilota, imparable per a Eloy.

L’HEROI FA VOLAR EL DOBLET

Després de l’1-1, poca història va tenir la pròrroga, encara que l’FC Santa Coloma es va quedar amb deu homes per l’expulsió d’Ilde Lima al minut 113 en lesionar-se amb els tres canvis fets. No hi havia gaires forces per més, així que els dos equips van donar per bo arribar a la ruleta dels penals. Eloy, l’heroi dels colomencs l’estiu passat quan va marcar al camp del Banants en el descompte i a la sortida d’un córner que va donar la històrica classificació per a la segona ronda de la Champions, va fallar el cinquè penal, després que els vuit anteriors acabessin el gol. L’heroi ahir va ser Coca, que va aturar el del seu homòleg i va marcar el cinquè per al Sant Julià. El de la victòria, el del títol i el del vital bitllet europeu.