PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Una sola persona suplanta 59 identitats per recollir els euros

La ministra de Salut assegura que ningú es quedarà amb una pensió inferior als 962 euros mensuals

Per ESTHER JOVER MARTIN

Lla sessió de Consell General d'ahir.
Lla sessió de Consell General d'ahir. | TONY LARA
Una sola persona ha suplantat 59 identitats de residents per recollir els lots estàndard d’euros andorrans que els corresponen. El cas s’ha portat a la Fiscalia, segons va revelar ahir el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, durant la sessió de control al Consell General. De fet, s’han presentat un total de 80 denúncies per suplantació d’identitat, de les quals 59 han correspost a un únic usurpador.

El conseller del grup parlamentari liberal Ferran Costa va criticar durament com s’està duent a terme la distribució dels sets d’euros al Servei de Trpamits de Govern, on la gent ha arribat a esperar 90 minuts per recollir el seu estoig. Alcobé va replicar que són més de 70.000 lots [70.570, un per habitant, segons les dades de 2014) per repartir i que cada dia, de mitjana, se n’entreguen entre 200 i 250, tot i que hi ha hagut puntes de 500-600 gestions diàries. El ministre va recordar que «hi ha lots per a tothom, un per a cada ciutadà, que es poden recollir fins a finals d’any».

Alcobé va detallar que entre el 15 de gener i el 13 de maig s’han entregat 37.500 lots, més de la meitat. També va afegir que el temps d’espera actual per recollir el lot d’euros a Tràmits està ara en uns 15 minuts. El ministre va insistir que quan es van conèixer «les pràctiques fraudulentes», a mitjans de març, es va aturar la compra dels lots per internet i es va exigir la identificació personal.

PENSIONS DIGNES /El benestar social i la sanitat va ser un altre dels grans temes que es van debatre en la sessió parlamentària. Responent a una qüestió de la consellera del grup mixt Rosa Gili, la ministra de Salut, Benestar i Ocupació va destacar que aquest any hi ha 5.258.000 euros per a les pensions no contributives.

Gili va recordar que «quan ens jubilem cobrem una mitjana del 40% del salari que guanyàvem, per tant, queden pensions ridícules de 400-600 euros. A Andorra només destinem el 2,6% del PIB en el pagament de les pensions, mentre que la mitjana de la Unió Europea és de l’11,3%». Ferrer va replicar que cap pensionista es quedarà amb una pensió menor al salari mínim [962 euros] i va explicar que una part de la pensió correspon a la cotització a la CASS durant la vida laboral i, si no s’arriba al sou mínim, «es complementarà amb pensions de solidaritat, no contributives, mitjançant la Llei de serveis socials i sociosanitaris». Gili ho va considerar «caritat».

D’altra banda, interpel·lada per la consellera general del grup mixt Sílvia Bonet, Ferrer va admetre que cal abordar transversalment les patologies mentals i va subratllar que ja s’ha començat a treballar en la redacció d’un Pla Nacional de Salut Mental. La ministra va puntualitzar que requereix d’un equip interministerial i multidisciplinari per elaborar un primer esborrany del pla integral. Després s’obrirà un procés participatiu amb els col·lectius i les entitats socials i assistencials implicades. Ferrer, a més, vol integrar la salut mental en el Pla Nacional de Salut, molt més ambiciós.

Finalment, la ministra de Salut va admetre que quan van contractar el doctor Enric Agustí [detingut a Catalunya pel cas Innova] com a assessor es coneixia que estava imputat «per una peça separada del cas». Amb tot, la ministra va insistir en què la causa es va arxivar i que «una imputació no significa que la persona sigui culpable». La consellera liberal Carine Montaner li va retreure que a l’hora de contractar assessors «no es tingui en compte el criteri d’honorabilitat».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT