PUBLICITAT

Andorra la Vella

Només els metges convencionats amb la CASS podran donar la baixa

Les modificacions en la Llei de la seguretat social comportaran canvis en les pensions i l’administració

Per Marisa da Costa

Joaquima Sol, Carme Pallarès i Rosa Ferrer, després de la presentació de les modificacions, ahir.
Joaquima Sol, Carme Pallarès i Rosa Ferrer, després de la presentació de les modificacions, ahir. | Tony Lara
El BOPA (Butlletí Oficial del Principat d’Andorra) inclourà demà les vuit modificacions aprovades la darrera setmana al Consell de Ministres i que, entre altres aspectes, afectaran al model actual de les prestacions tant per a incapacitats temporals com per a la invalidesa o la viduïtat, passant pels procediments de cotització i de recaptació desenvolupats fins ara o per la permutació en el reglament del càlcul de prestacions vigent. Com a principals novetats cal destacar l’exclusivitat dels metges i els odontòlegs convencionats amb la CASS per a la dació de la baixa mèdica o l’establiment d’horaris fixes durant els quals el pacient haurà de romandre al domicili a excepció d’especificació d’un professional per motius justificats.
 
Els canvis concerneixen a la Llei de la seguretat social del 2008, desplegant el reglament que arrencava el passat 1 de març i que «no pot ser tingut en compte sinó és tenint present la Llei de serveis socials i sociosanitaris» que, segons va explicar la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, complimenta les modificacions –incloent les prestacions no contributives– que ahir presentava juntament amb la directora de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Joaquima Sol, i la directora de Recursos Sanitaris, Carme Pallarés. 
Entre els reemplaçaments legislatius en l’àmbit sociosanitari que el proper dijous es posaran en marxa, cal destacar com a novetat la constitució d’una Comissió de Valoració Mèdica sobre la que recaurà la tasca de «valoració del grau d’invalidesa i la determinació de la capacitat d’exercir alguna activitat professional» per part de l’interessat, segons va explicar Pallarès, una decisió que fins ara podia prendre un sol especialista. Aquesta taula, que haurà d’estar composada per un mínim de tres metges i que serà presidida pel Cap de l’Àrea de Control Sanitari, tindrà també l’encàrrec de revisar i redactar els informes que donaran resposta als recursos administratiu per desacord amb la valoració del diagnòstic o altres problemes que puguin sorgir. El darrer punt englobat dins d’aquest nou reglament inclou la possibilitat de requerir tècnics d’altres àrees de la CASS o bé sol·licitar l’assessorament d’experts.
 
Canvis en les prestacions/Els nous reglaments introduiran requisits renovats per a l’obtenció de la prestació d’incapacitat temporal, per invalidesa o per la pèrdua del cònjuge.
 
Si fins ara un especialista considerava convenient atorgar a un pacient un període de descans que s’adeqüés a la seva recuperació, ara aquesta baixa només podrà ser concedida pels metges i odontòlegs inscrits a la CASS i l’assegurat haurà d’acomplir obligacions com la presentació del certificat en un termini de 48 hores, restar a casa des de les nou del matí fins al migdia i de les tres de la tarda fins a les cinc, així com seguir les recomanacions. D’incomplir-ho no només se suspendria la prestació, sinó que podria resultar sancionat. La dotació, que ara s’ingressarà en finalitzar el mes en què es produeixi la baixa i mensualment a partir de la data en que s’iniciï el període de descans, s’anul·larà en constatar-se una actuació fraudulenta i es reclamarà el retorn de l’import. 
 
La principal novetat en la normativa que afecta a la pensió d’invalidesa obtinguda per demanda o perquè la pròpia CASS la inicia per ofici, és la possibilitat de sol·licitar un complement no contributiuper malaltia comuna o accident no laboral i que permetrà obtenir un 40% del salari mínim si es pot seguir treballant o el 80% en cas contrari. Només la poden demanar els residents i té una durada de dos anys. Aquest import serà compatible amb la percepció d’una pensió de solidaritat de les persones amb discapacitat i serà susceptible a modificacions en cas que els tècnics de la CASS constatin una recuperació o una variació dels ingressos del beneficiari. Els canvis inclosos en el reglament que entrarà en vigor el proper dia 4, no afectaran els que fins ara han percebut aquesta pensió si l’aplicació del nou règim els rebaixa la percepció. És a dir, tal com va matisar la directora de Recursos Sanitaris del ministeri, «els assegurats que ja estan rebent una pensió s’aplica la normativa més favorable a l’assegurat», fent que «no es pugui reduir l’import de la pensió a no ser que es constati una millora en la patologia».
 
Les pensions de viduïtat són la darrera branca de l’àmbit de les prestacions que es veu canviada amb les properes aplicacions. Ara, aquelles persones que acreditin haver conviscut durant un mínim de dos anys com a matrimoni o parella de fet, tindran l’opció de rebre aquesta retribució. En cas que la convivència s’interrompés abans de la defunció però l’afectat justifiqui la percepció d’una pensió per part del finat pel fet d’haver tingut fills conjuntament o perquè corria amb despeses  relacionades amb l’habitatge, també podrà recórrer a aquesta ajuda social. A més, les persones entre 50 i 55 anys que n’hagin passat 10 amb el difunt podran acollir-se a una pensió temporal o vitalícia. També en aquest cas es permet optar al complement no contributiu, però només si s’és menor de 59 anys o s’acrediten ingressos inferiors al sou mitjà mensual.
 
L’1 de gener de 2016, totes les empreses o patrons domèstics hauran de cotitzar electrònicament i, en cas que el pagament de les quotes no es faci els 15 dies posterior al venciment dle període de liquidació, la CASS aplicarà nous recàrrecs que oscil·laran entre el 0,5% els primers sis mesos i el 20% del total del deute un cop passat el mig any. 
 
D’altra banda, si fins ara els qui començaven a percebre un salari tenien tres dies per afiliar-se, ara la CASS haurà de ser coneixedora del començament d’una relació laboral els sets dies abans que aquesta comenci. 
 
Les modificacions afecten també a l’assegurança dels fills de parelles separades: si fins ara aquests menors només podien tenir un titular, ara podran ser beneficiaris de tots dos progenitors. Tots aquests canvis seran publicats al web de la CASS i, a finals d’estiu, es preveu publicar un díptic informatiu.
PUBLICITAT
PUBLICITAT