PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jocs dels Petits Estats: Les primeres medalles en joc

Marcos Sanza està entre els favorits en els 5.000m, en tir hi ha opcions i en natació no es descarta res

Per ALBERT CANES / IVÁN MOURE

Cinc dels atletes de la delegació andorrana als JPPE. D’esquerra a dreta: Míkel de Sa, Clàudia Guri, Pep Sansa, Marcos Sanza i Laia Isús.
Cinc dels atletes de la delegació andorrana als JPPE. D’esquerra a dreta: Míkel de Sa, Clàudia Guri, Pep Sansa, Marcos Sanza i Laia Isús. | FACEBOOK
Les competicions dels Jocs dels Petits Estats (JPPE) s’inicien avui a partir de les 12h, hora d’Andorra (les 10h a Islàndia). Set esports comptaran amb presència andorrana durant el dia d’avui. 
 
Tennis Taula

Els primers en passar a l’acció en la setzena edició d’aquests Jocs seran els de tennis taula. Patrick Rodríguez i Ferran Díaz jugaran contra Luxemburg a les 12h, on hi ha els jugadors més forts d’entre tots els països, en la competició per equips. Ahir es va realitzar el sorteig de grups i els andorrans van quedar enquadrats amb els luxemburguesos i San Marino. L’altre grup, el formen els altres quatre països, amb Islàndia com a cap de sèrie. «No hem tingut gaire sort amb el sorteig, però veurem si podem donar alguna sorpresa. De totes maneres, ja sabíem que tots serien molt forts. El que compta és que tots dos tenim bones sensacions», comenta Rodríguez.
 
Tennis

Més de cara ho tenen en els tennistes. Jean Baptiste Poux i Laurent Recouderc no hauran de jugar demà ja que són caps de sèrie i passaran directament a vuitens, el dimarts. En dobles, però, sí que s’hauran de calçar-se les bambes ja que s’enfronten als amfitrions. «El quadre està bé dins del que cap. En ser caps de sèrie no ens ha tocat cap pedra al principi» exposa Gerard Blasi, tresorer de la Federació Andorrana de Tennis. Per la seva part, Judith Cartanyà debutarà en els JPPE davant la número dos d’Islàndia. 
 
Atletisme

Per la tarda es podria veure la primera medalla per a la delegació andorrana a la pista d’atletisme. Les opcions són favorables en la prova de 5.000 metres, amb Marcos Sanza, el banderer d’Andorra en la inauguració, com a protagonista. L’atleta té una de les tres millor marques que el situen com a un dels favorits per assolir medalla. Tot i això, el director tècnic de la federació, Abraham Férriz, no se’n refia: «Serà més difícil ara que quan també corria Toni Bernadó perquè entre els dos podien idear estratègies per tenir més opcions de fer podi. Sol serà més complicat però té un de les tres millors marques».
Més dificultats tindran Laia Isús i Míkel de Sa en els 800m i 100m, respectivament. En la prova d’Isús hi ha la campiona d’Europa júnior entre les particiapnts, Aníta Hinriksdóttir, que supera la marca de l’andorrana en 23 segons (2.00,49). Pel que fa a De Sa, les opcions de podi són complicades ja que set dels participants tenen una marca per sota dels 11 segons, mentre que l’andorrà la té en els 11.05. També Miquel Vílchez en el salt de perxa es trobarà amb una competència dura, ja que tres atletes superen els cinc metres d’alçada en el salt, i dos més igualen la seva marca de 4,90m. 
 
Vòlei platja 

Un altre dels esports en què Andorra pot obtenir una medalla, tal i com va fer a Luxemburg 2013, és en el vòlei, amb Geni da Silva i Xavi Folguera. Avui a les 18:30h s’estrenaran en la competició davant els amfitrions, Islàndia, l’equip que mirant els antecedents ha obtingut menys resultats destacables. Tot i això, Miqui Ripoll no dóna res per fet: «És l’equip de casa i això té un afegit en pressió. Voldran quedar bé davant la seva gent i tindran aspiracions altes. Nosaltres estem avisats i sortirem molt motivats». Andorra és favorita en aquest enfrontament, però els amfitrions han canviat la parella de jugadors «amb la idea de potenciar les seves opcions», segons Ripoll. Els dos representants andorrans van poder entrenar ahir per primera vegada a les pistes islandeses. Respecte a això, Ripoll es va mostrar positiu: «Era una incògnita saber quin tipus de sorra ens trobaríem. És una bona notícia que tinguem bones sensacions amb el terreny ja que així tenim una preocupació menys per temes com aquests». 
 
Natació

Després d’alguns errors en les inscripcions, els tres nedadors que representen Andorra podran competir sense problemes en les seves respectives proves. Mònica Ramírez i Nàdia Tudó hauran de competir en la prova de 100m lliures al matí abans d’arribar a una possible final. «Penso que Mònica pot passar i Nàdia haurà de fer una molt bona marca si vol ser a la final. És la prova amb més nedadores» afirma Sergio Rayo, director tècnic de la Federació Andorrana de Natació (FAN). Ramírez té la sisena millor marca mentre que Tudó té la desena. «Arribar a les dues primeres posicions és inviable perquè tenen molt bons temps, però crec que podem lluitar per la tercera plaça» afegeix Rayo. Per la tarda, serà el torn de les finals, en la qual el director tècnic de la FAN espera que hi hagi presència en el els 100m lliures. De totes maneres, segur que tindrà participació andorrana en els 200m esquena, tant masculí com femení, ja que Ramírez participarà també en aquesta prova, i Pol Arias s’estrenarà en els Jocs on «intentarà lluitar per estar entre els tres primers», segons explica Rayo. 
 
Gimnàstica 

Una mica més d’incertesa hi ha en la primera jornada de gimnàstica, amb el concurs general, en el qual es sumaran els resultats del salt, paral·leles, barra i terra. Chloé Baltenneck es va mostrar positiva, tot i la desconeixença de les rivals: «No sé si podré optar a medalla, però ho intentaré, això segur». La gimnasta va destacar l’alt nivell de les amfitriones i també la forta diferència de qualitat que mostren alguns països segons l’exercici. «Les de Islàndia són molt bones. Després hi ha alguns països que no destaquen en terra, però en paral·leles ho fan molt bé» comenta Baltenneck. 
 
Tir 

Finalment, Esther Barrugués opta avui a una medalla en el rifle, on intentarà repetir la fita dels Jocs de Liechtenstein, fa dues edicions, on va obtenir el bronze. Les primeres medalles per a la delegació andorrana podrien caure avui.
PUBLICITAT
PUBLICITAT