PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cau un 62% l’autorització d’obra de nova edificació

El descens més evident es dóna a la capital, on l’entrega de permisos baixa el 92%

Per El Periòdic

Dos professionals de la construcció executen la seva tasca en un edifici ubicat a Andorra la Vella.
Dos professionals de la construcció executen la seva tasca en un edifici ubicat a Andorra la Vella. | Tony Lara
La construcció de nous edificis al Principat va registrar un notable descens el passat exercici anual i partint del 2013 com a punt de referència: el nombre de permisos per a l’obra d’edificacions de nova planta va ser un 62% inferior que els 12 mesos anteriors. Així, la superfície total autoritzada va ser, segons les dades publicades ahir per part del departament d’Estadística del Govern, de 19.892 metres quadrats, 32.521 menys que el 2013, quan se’n van atorgar 52.413 per a la seva edificació. Malgrat la baixada donada en l’espai autoritzat, les gairebé dues hectàrees en què s’hi va autoritzar l’execució d’una obra va repartir-se en l’atorgament de 34 permisos durant el transcurs del 2014, quatre autoritzacions més que les donades l’any anterior.
 
La parròquia més afectada per la negativa tònica general en l’àmbit de la construcció va ser la capital; en detriment del 2014, quan es van autoritzar a Andorra la Vella 1.702 metres quadrats per a ubicar-hi noves instal·lacions, el 2013 se’n van atorgar 21.163, diferència evident que equival a una caiguda del 92%. 
En contraposició, i erigint-se com a única excepció en què sí es dóna un increment, el nombre de permisos de construcció d’obra de nova planta va créixer a Canillo un 101,1% en el període transcorregut entre 2013 i 2014. Dels 1.842 es va passar a donar permís per a operar en 3.704 metres quadrats. Si bé aquest cas és l’únic en què la variació es decanta de manera positiva, La Massana i Sant Julià de Lòria se situen a la cua del descens essent les parròquies en què el percentatge no es mostra a nivells tan elevats. En ambdós casos la baixada va rondar els mil metres quadrats.
 
Escaldes-Engordany, Encamp i Ordino, en aquest ordre i just darrere de la capital són els pobles que pitjors percentatges registren amb davallades del 65,1%, 47,5% i 41%, respectivament.
 
La pronunciada caiguda de més del 60% en la superfície autoritzada d’obra nova esdevinguda entre el 2013 i el 2014 s’incrementa si la comparativa es realitza amb els anys immediatament anteriors a la crisi econòmica: la disminució d’entrega de permisos per a noves construccions l’any passat va ser de 84.518 metres quadrats menys que l’any 2008. I respecte del 2009, la baixada ha suposat 88.349 metres quadrats menys de superfícies autoritzades. En aquest sentit, si els permisos resolts favorablement el 2014 passaven la trentena, ara fa cinc anys les autoritzacions per a noves edificacions superaven el mig centenar.
Les dades per a la realització d’aquest informe provenen del departament Urbanístic del Govern i dels òrgans comunals.

La majoria de permisos, destinats a nous xalets/ Dins de la superfície autoritzada d’obra de nova planta durant el 2014, l’únic tipus d’edificació que no va veure disminuïda la seva construcció van ser les construccions unifamiliars. De fet, el nombre de metres quadrats destinats a obres d’aquestes característiques va aproximar-se a l’hectàrea; mentre que durant l’any 2013 els permisos per a aixecar nous xalets al Principat van sumar els 5.149 metres quadrats, l’exercici passat es va donar el vistiplau per a construir aquesta mena d’habitatges a 9.125 metres quadrats, el que suposa un increment del 77,2%, segons les xifres fetes públiques ahir a través d’una nota de premsa pel departament d’estadística de l’Executiu i basades en dades tant de l’administració nacional com dels òrgans comunals de cadascuna de les parròquies.
 
La superfície destinada a la construcció d’habitatges no únicament dirigits a un sol nucli familiar va patir el descens més pronunciat dins de les diferents de construccions de nova planta executades el 2014. L’edificació de nous habitatges va caure un 78,8% respecte de l’any 2013, període en que van autoritzar-se 26.495 metres quadrats per a nous habitatges, dues hectàrees més que en el transcurs del 2014. Dins dels 5.616 metres quadrats autoritzats durant l’exercici anterior cal incloure també els aparcaments que cada mena d’edificació pot incloure entre les seves instal·lacions. Seguint la tònica dels habitatges, també van deixar d’autoritzar-se un 75,2% menys de metres quadrats el 2014 respecte del 2013. Si el 2013 s’entregaven permisos per a fer despatxos, magatxems i locals en 20.769 metres quadrats, aquestes instal·lacions van ocupar únicament 5.151 metres quadrats de les superfícies autoritzades el 2014. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT