PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

«On és l’aigua?»

Tot i que el llac d’Engolasters està buit, els visitants continuen gaudint del seu entorn

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un grup de gent es diverteix dins del llac buit d’Engolasters, ahir al migdia.
Un grup de gent es diverteix dins del llac buit d’Engolasters, ahir al migdia. | TONY LARA
Quan hi ha ganes de divertir-se i gaudir de l’aire lliure, que el llac d’Engolasters estigui buit només són menuderies, un detall insignificant. Això ho pensaven les desenes de persones que ahir es van acostar a l’estany per passar el dia: alguns es van endur la sorpresa de trobar-lo sec; d’altres hi havien anat expressament per comprovar que sota de l’aigua no hi ha res. Ni és un cràter, ni hi ha bruixes, ni hi ha un poble enfonsat. «No hi ha cases!», clamava sorprès un nen de l’Àrea Jovent d’Encamp. 
 
«On és l’aigua?», es preguntaven molts infants que passejaven a l’entorn de l’estany. Però a la canalla res l’atura i poder córrer enmig d’un llac buit també té el seu encant. A més, les basses d’aigua que s’hi han format van permetre als nens banyar-se dins un estany on està prohibit capbussar-s’hi.
 
L’Elisabeth, de Vilafranca del Penedès, havia pujat amb el seu gos Balou per seguir «una ruta que pintava bé» i es va trobar un panorama «una mica trist». Per a d’altres, però l’espectacle era veure els treballs de rescat de les últimes truites que encara queden al fons del llac, al costat de la presa. Els peixos es pesquen amb xarxa, a l’antiga usança,  perseguint-les amb un bot. «N’hi ha una de ben grossa!», advertia. Les truites es pesquen amb xarxa i després es traslladen ràpidament dins d’una cisterna, per ser finalment traslladades a la piscifactoria de les Salines.
 
«Hem gaudit de les obres i hem descobert que el llac és artificial... Està bé, és un pantanet, per produir electricitat», comentava divertida una família de Castelló. Al costat, un guia explicava a un grup que feia la visita al Camí Hidroelèctric d’Engolasters que «si no paréssim mai de produir electricitat, el llac es buidaria en 14 hores». FEDA produeix el 20% de l’electricitat que es consumeix al país, i la resta es compra a Espanya i a França, «segons on estigui més barata en cada moment», confessava.
 
Un altre home feia sobrevolar el seu drone per sobre del llac per gravar espectaculars imatges aèries i intentar vendre-les a algun mitjà de comunicació. 
 
Divendres diumenger
 
El buidatge del llac per fer-hi obres de manteniment no ha impedit que els usuaris habituals de la zona hi hagin deixat d’anar. L’espai d’activitats Bosc Aventura estava ple a vessa; pels camins adjacents a l’estany, com el Circuit de les Fonts, no parava de circular gent, i als marges del llac proliferaven les famílies fent un pícnic. Com si fos diumenge.
 
L’espectacle de l’estany d’Engolasters no és, ara per ara, ni molts menys desolador. La verdor que l’envolta permet continuar gaudir d’un dels espais naturals més accessibles que hi ha, on es pot deixar el vehicle a quatre passes. 
El forat del llac s’ha descobert com un espai de fang, llots i una nova font de diversió. 
 
Obres fins al novembre
 
FEDA realitzarà diversos canvis i renovacions en les seves instal·lacions i materials, aprofitant que el llac artificial ha estat desproveït d’aigua, una operació extraordinària i feixuga. La principal actuació consistirà en la substitució d’una vàlvula de vital importància per a les instal·lacions. Degut a les obres, les pròximes setmanes la central hidroelèctrica deixarà de produir entre sis i deu milions de KWh d’energia.
També es duran a terme altres intervencions de manteniment i canvis de materials que es van col·locar fa anys. Una altra operació consistirà en el reemplaçament d’una sèrie de juntes que també han envellit, actuació per a la qual és necessari tenir la conca buida. 
Finalment, s’aprofitarà els mesos de setembre, octubre i novembre per realitzar les tasques de vigilància i manteniment habituals de les instal·lacions hidroelèctriques del llac d’Engolasters, que s’ha revelat com un gran atractiu tot i estar buit. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT