Escaldes-Engordany
Saboya diu que el Govern «mai» s’ha compromés amb els treballadors
Fitch rebaixa la nota de BPA a la suspensió de pagaments per l’escenari de «liquidació» que veu
Gilbert Saboya, ministre d’Afers Exteriors i ahir també portaveu del Govern, va manifestar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que l’Executiu «mai» s’havia compromès amb els treballadors de Banca Privada d’Andorra: «En cap moment el Govern ha garantit els llocs de treball». Així mateix, va assegurar que no hi ha la intenció de canviar la llei 8/2015 que no planteja supòsits pels quals els llocs de treball del banc pont es puguin garantir una vegada la propietat canviï. I tot en el dia en què l’agència de qualificació creditícia Fitch va anunciar que rebaixava la nota a llarg i curt termini del deute de BPA, situant-la en la suspensió de pagaments o liquidació, la D, mentre al matí era el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, qui donava tot el seu suport a les decisions del gabinet de Toni Martí.
«En la llei és impossible que hi hagi una garantia de mantenir els llocs de treball», va manifestar Saboya ahir. «Mai no hi ha hagut aquest compromís», hi va afegir tot seguit. Saboya va explicar que tot i que aquesta sigui la línia que marca la llei i que seguirà el Govern, sí que es preveu «donar el màxim de sortides i en les millors condicions possibles». Així mateix, va afirmar rotundament que la llei no es preveu canviar-la: «La llei va recollir tot el garantista que hi pugui haver, i no hi ha previst canviar-la».
Fitch torna a fer mal / Segons va informar Fitch en un comunicat, la qualificació de BPA passava de ‘Restricted Default’ (RD) –aquí es va situar al mes de març–, a Default (D), suspensió de pagaments. Fitch considera que el canvi de qualificació del deute de BPA es deu als diferents canvis que ha viscut l’entitat fins el moment, i l’escenari de «liquidació» que percep.
«L’Estat delegarà els costos» / Saboya va parlar també ahir dels costos de l’auditoria feta al cas de BPA. «L’Estat delegarà els costos de l’auditoria» a qui li pertoqui, va manifestar. Segons el ministre, «és una tasca que ha contractat el Govern i ja sabeu que la llei preveu que algunes despeses derivades del procés de resolució poden ser preses pels mecanismes de càrrec que preveu la llei». Així mateix, hi va afegir que l’auditoria «era un pas necessari per fer un pas a una entitat que fos viable».
Suport incondicional del copríncep / Qui també va dir la seva ahir va ser l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, que va manifestar el seu suport a l’Executiu. «El Govern ha fet el que havia de fer», va dir Vives, que espera una «solució justa, concordada i dialogada», i hi va afegir: «És la justícia qui té la paraula».