PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’essència de Blau d’Àngel

Carles Matute edita el seu primer disc, produït per Lluís Cartes, amb temes propis

Per ESTHER JOVER MARTIN

Carles Matute o Blau d’Àngel interpreta un dels seus temes en un local de la botiga Simonet
Carles Matute o Blau d’Àngel interpreta un dels seus temes en un local de la botiga Simonet | Tony Lara
Encara no s’ho creu. «Si això m’hagués passat amb 25 anys no sé com m’ho hauria pres», confessava ahir divertit Carles Matute, més conegut com Blau d’Àngel, àlies en homenatge a l’Àngel Blau, el local de jazz on Matute i companyia hi havien passat hores de bona música i millor conversa. 
 
Fregant la cinquantena, Matute acaba de publicar el seu primer disc, Essència, per petició popular. «Jo tocava per a mi, però un dia vaig fer un concert i mira... Al final he editat un disc». D’Essència se n’han publicat 500 còpies, però ja només li’n queden unes 250. Bé, 249, perquè mentre presentava el disc a la premsa una espontània que passava pel carrer li’n va comprar un, amb demanda de dedicatòria inclosa.
 
Matute no és un novell en la música, de fet a principis dels anys 90 treballava amb el seu amic Carles Sabater com a músic de Sau. «Però després de passar un any amb ells vaig adonar-me’n que era un empujabolas [sic] i no vaig voler seguir». 
 
La música va quedar per al terreny privat fins que es va crear el Concurs Carles Sabater de la millor cançó en català, un certamen que no ha guanyat mai però al qual ha volgut presentar-se com a homenatge a Sabater (1962-1999). El disc Essència conté una cançó dedicada al músic, Primera plana, escrita i composada per Jordi de Miguel i Robert Marsal, però que Matute ha adaptat per al líder de Sau. A més, versiona el mític Boig per tu.
 
Fa uns tres anys, Matute va començar a actuar en públic com a Blau d’Àngel, versionant a la seva manera temes coneguts. A poc a poc s’ha anat convertint en un imprescindible de l’escena musical andorrana fins materialitzar el seu èxit amb el disc.
 
Essència conté deu temes, i amb la seva veu vellutada, amb la gola trencada i guitarra en mà, Blau d’Àngel vol arribar als seus seguidors, que no en són pocs. La presentació en públic del disc haurà d’esperar, tot i que probablement actuarà a l’Auditori Nacional o al Teatre Comunal. 
 
De la producció artística i musical del disc se n’ha encarregat Lluís Cartes, bon amic de Matute, que també intervé amb la bateria, percussions, guitarra i fent cors. El músic, a més, s’ha rodejat d’excel·lents intèrprets com Jordi de Miguel (guitarres), Luis C. Barreiro (baix), Jan Cartes (piano, teclats i hammond) i Rocco Dopodelay (cordes). També hi col·laboren la violoncel·lista de la JONCA Olga Palou al tema Boig per tu, Nasi Casanovas (teclats a Immunitzant) i el germà de Blau d’Àngel, Miquel Matute, «que ha estat una sorpresa perquè no sabia que cantava millor que jo!».
 
Matute també versiona La casa del sol naixent, un tema que va conèixer per Bob Dylan, al qual es volia assemblar, i dedica una cançó, Barri antic, al centre històric d’Andorra la Vella, del qual n’està «enamorat». 
 
Per a Blau d’Àngel «la música és una escapatòria a la dura vida» i ja no pensa tornar-la a deixar mai més en un segon pla.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT