PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA surt enfortit en unes votacions en clau nacional

Cinca i Saboya es consoliden per succeir Toni Martí

Per JOAN RAMON BAIGES

El cap de Govern, al centre, ahir a l’hotel on Demòcrates per Andorra es va reunir per celebrar els resultats.
El cap de Govern, al centre, ahir a l’hotel on Demòcrates per Andorra es va reunir per celebrar els resultats. | TONY LARA
Demòcrates per Andorra havia afrontat aquestes eleccions amb por per les conseqüències nacionals que podien tenir els resultats. DA respira des d’ahir tranquil·la perquè ningú li podrà retreure cap desgast ni haver perdut la confiança dels electors. Si Toni Martí tenia dubtes sobre la legislatura, segur que avui està més convençut d’esgotar els més de tres anys que li queden.
 
I darrera d’aquests triomfs hi ha dos noms que no es presentaven en aquestes eleccions i que juguen en un altre nivell: Jordi Cinca i Gilbert Saboya. Ells són els artífexs de les llistes a la capital i a la parròquia laurediana, i ambdós es jugaven quelcom més que els comuns. Els dos ministres havien de demostrar les seves forces per consolidar les seves aspiracions a l’escenari nacional.
 
D’una banda, el ministre Jordi Cinca s’erigeix en guanyador virtual a Andorra la Vella, ja que va ser ell qui va moure tots els mecanismes possibles per fer fracassar un pacte amb Cd’i, i els resultats li donen la raó. Cinca aspira a ser el relleu de Toni Martí, i que la capital es vesteixi de taronja el converteix en, almenys, successor amb possibilitats.
 
Miracle lauredià / El seu company Gilbert Saboya és també el seu rival en aquest camí. El ministre d’Afers Exteriors ha aconseguit el miracle de treure Unió Laurediana del comú. Saboya va aconseguir al darrer minut muntar Laurèdia en Comú amb DA com a principal avalador i SDP donant-hi suport amb la presència d’alguns dels seus membres a la llista. L’invent ha funcionat i Saboya sap que aquest triomf li permet exigir a Martí que el tingui en compte per al relleu. El líder taronja ha de buscar un successor que eviti que DA s’enfonsi  quan deixi de tenir un polític tan mediàtic com ha estat ell, sobretot en la primera legislatura. DA surt enfortida d’aquestes eleccions comunals, i molt. Guanya allà on havia de guanyar, i ho fa també  on en teoria ho tenia més complicat, com Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT