PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els turistes creixen un 10% i els excursionistes baixen un 5%

De cara l’any vinent s’augura un augment del 2,5% de pernoctacions i del 2,8% de visitants de dia

Per LÍDIA RAVENTÓS

El ministre de Turisme, Francesc Camp, i el president de la Comissió Legislativa d’Economia, Josep Majoral, ahir abans de la compareixença.
El ministre de Turisme, Francesc Camp, i el president de la Comissió Legislativa d’Economia, Josep Majoral, ahir abans de la compareixença. | TONY LARA
El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va informar ahir que el nombre de turistes –aquelles persones que pernocten al país– ha augmentat enguany un 10,6% respecte l’any passat. Les xifres, presentades ahir conjuntament amb el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku durant la compareixença del ministre davant la Comissió Legislativa d’Economia, es tradueixen en nombres absoluts en una entrada enguany de 2,6 milions de persones respecte als 2,3 milions de turistes del 2014. D’altra banda, Camp va lamentar que aquest augment no s’hagi donat també en el nombre d’excursionistes –les persones que només passen un dia al Principat– que, contràriament al nombre de turistes, ha patit un descens del 5,5%. 
 
En aquest sentit, el responsable de Turisme i Comerç va apuntar que «estem en una tònica positiva» pel que fa al nombre de turistes i va atribuir la baixada de visitants de dia a «motius conjunturals i estructurals» fent referència a «la crisi econòmica que viuen els països veïns que abans venien només a comprar i ara no venen, a la pèrdua de competitivitat de preus i també al fet que enguany la frontera de França ha estat tancada més dies que altres anys». En nombres absoluts, la dades passen de 5,4 milions l’any passat a 5,1 milions el 2015. 
 
Per tal de millorar el degoteig d’excursionistes que viu el país des de fa uns anys, el titular de Turisme i Comerç també va anunciar que s’està preparant un pla estratègic per tal de conèixer les mancances i les virtuts del sector comercial del país i actuar en conseqüència. L’estudi farà un diagnòstic amb més de cent entrevistes a agents del sector com són els comuns o les diverses associacions de comerciants i es realitzarà també una valoració per zones centrant-se en  l’avinguda de Meritxell i de Carlemany, així com els seus voltants, el Pas de la Casa, i les capitals de cada parròquia. Segons va informar el ministre, «es preveu que entre finals de març i principis d’abril el pla estigui acabat per començar a posar fil a l’agulla». 
 
Quant a les nacionalitats dels visitants, els espanyols –amb un increment del 10,3%– i els francesos –amb un augment del 26,4%– segueixen sent els mercats que més creixen. Les altres nacionalitats, en canvi, han patit una baixada del 3,5% que Camp va atribuir a la baixada d’un 50% del mercat rus. 
 
Objectius 2016/ De cara a l’any que ve s’espera un augment del 2,5% de turistes –el que representa una entrada de 2,7 milions de persones– «fruit de la recuperació econòmica de molts països i de l’activitat que estem fent a Andorra a nivell turístic». El creixement estimat «no és molt alt», segons va explicar Camp, «però el fet és que venim d’un any molt bo a nivell turístic i el més probable és que l’any que ve tinguem un creixement alt però com aquest ha estat un any atípic preveiem situar-nos entre un 2 i un 4%». 
«Si la climatologia és bona i permet no haver de tancar l’accés al Principat també recuperarem els excursionistes sense cap dubte», va augurar. En concret, el ministre espera que els visitants de dia augmentin un 2,8% l’any vinent, el que suposaria una entrada de 5,2 milions de persones. 
 
Pressupost/ Camp es va mostrar satisfet amb la dotació econòmica «al voltant dels 15 milions d’euros» que el ministeri rep de Govern i va demanar una major implicació per part dels comuns. «Hem liderat la inversió turística durant els darrers anys perquè hi havia molta crisi, però ara cal que els comuns també inverteixin en turisme», va concloure. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT