PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Encantats per l’escudella

La tradicional festa de Sant Antoni va omplir ahir les parròquies de gom a gom

Per L.R./ M.c.

Dos escudellaries massanencs preparen l'àpat.
Dos escudellaries massanencs preparen l'àpat. | Tony Lara
Tradició i bon temps es van ajuntar ahir a la celebració de Sant Antoni. El sol i el lleuger augment de les temperatures va animar a la gent a sortir al carrer per tastar la popular escudella que es cuina en aquesta festivitat. La majoria de les parròquies es van omplir de veïns que entre converses de retrobament s’anaven aplegant formant llargues cues a l’espera d’un plat calent. 
 
Des de primera hora del matí, els escudellaires van començar a treballar sense descans per poder servir prop de quarts de dues del migdia milers de racions a les persones que esperaven pacientment el seu torn amb el típic plat de ceràmica així com amb bosses plenes de carmanyoles per endur-se un bon entrant cap a casa. A cada parròquia, els cuiners cuidaven els seus secrets culinaris mentre servien als comensals. El president de la Confraria d’Escudellarires, Josep Anton Marquillo, explicava a la capital que «cada olla té els seus secrets i s’afegeixen especies ue només les coneixen dos escudellaires», però tot i això, assegurava que «el més important és fer un bon xup xup». A Encamp, per elaborar l’escudella s’han fet servir unes 3.000 mandonguilles, 700 litres de caldo, carn, arròs, cigrons, fideus, mongetes i verdures.
 
«Fa moltes hores que estem treballant i segur que tothom podrà degustar, com sempre, una escudella d’allò més bona», afegia Marquillo abans de servir el tradicional àpat. Per la seva banda, el responsable de la Vianda a Canillo, Antoni Torres, relatava que començaven a preparar l’àpat a les 6 del matí a set graus sota zero i que abans de posar-se a cuinar van haver de retirar la neu acumulada a la plaça. Com també és costum, a totes les parròquies el mossèn va efectuar la benedicció de la festivitat abans de començar a servir el menjar. 
 
En total, van ser 4.500 plats els que es van repartir a la capital, fins a 1.500 racions a Encamp, unes 900 a Canillo, unes 2.500 a Escaldes-Engordany i prop de 1.500 a la Massana. En aquesta darrera, a més, una trentena de les racions es van preparar perquè fossin aptes per a persones celíaques. Entre els assistents, no hi van faltar els cònsols de les diferents localitats així com algun dels ministres o el mateix cap de Govern. 
 
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va apuntar que «és molt important mantenir aquest tipus de tradicions» perquè, segons va indicar, «són festes totalment populars que compten amb un gran arrelament dins el territori». Hi coincidia el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, que recordava que es una tradició que s’ha celebrat ininterromupdament a la parròquia des de l’any 1983. També el cap de Govern, Toni Martí, comentava que «és un símbol d’una Andorra que mira cap al futur però també cap al passat». I agregava que «tradicionalment, independentment de l’origen, que siguin d’Andorra o que siguin immigrants, que tinguin més o menys diners, es retroba tothom al voltant de Sant Antoni. I això encara fa que sigui una festa més entranyable». 
 
La subhasta a Encamp/ Abans de començar a dinar, els manadors del Comú d’Encamp, juntament amb el rector de la parròquia van subhastar lots de productes com coques, pinyons, fruita, xocolata, embotits, peus i orelles de porc, entre d’altres. En total, es van recaptar fins a 1.000 euros que aniran destinats a Càritas parroquial per obres socials. A aquesta quantitat cal sumar-hi els diners aconseguits amb altres accions com ara la visita a les cases de la parròquia durant tota la setmana amb una imatge de Sant Antoni i una guardiola perquè tothom pogués col·laborar en la causa.

Entre les persones que van participar als encants, es trobava el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que es va emportar un lot per 36 euros així com la cònsol menor de la parròquia, Esther París es va endur una coca per 60 euros per menjar-se amb les padrines.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT