PUBLICITAT

Escales-Engordany

Arquillué, Roca, Pla i Roca són ‘Els veïns de dalt’ de Cesc Gay

L’obra es representa el 19 de març dins de la 48a Temporada de Teatre a Sant Julià

Per E.J.M.

Àgata Roca, Pere Arquillué, Jordi Rico i Carme Pla, en una escena de l’obra ‘Els veïns de dalt’.
Àgata Roca, Pere Arquillué, Jordi Rico i Carme Pla, en una escena de l’obra ‘Els veïns de dalt’. | DAVID RUANO
Pere Arquillué, Àgata Roca, Carme Pla i Jordi Rico són Els veïns de dalt, els protagonistes de la primera obra de teatre de Cesc Gay (Barcelona, 1967), el triomfador dels premis Goya i dels Gaudí amb la pel·lícula Truman. La peça es representarà el 19 de març a l’auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, dins de la 48a Temporada de Teatre de Sant Julià de Lòria.
 
«Sens dubte, una de les aventures més grans i ambicioses que qualsevol de nosaltres pot arribar a experimentar en aquesta vida és la de viure en parella», explica Gay. «Un repte majúscul, ple d’adversitats i obstacles en què la lluita s’esdevé en el dia a dia, les trinxeres són infinites i el consol davant les ferides i les esgarrinxades sofertes sovint és escàs o poc saludable. Així i tot, els homes i les dones seguim de forma inexplicable intentant-ho. Per això mateix, estic convençut que sols amb ironia i sentit de l’humor és possible escriure sobre aquesta tragèdia que ens persegueix des dels orígens dels temps i de la qual no ens podem deslliurar», continua argumentant l’autor i director.
 
«I què hi tenen a veure els veïns de dalt amb tot això?», puntualitza. «Doncs que ells són els culpables que ara estigueu llegint aquestes línies. Fa un parell d’anys, uns nous veïns van ocupar el pis de sobre on vivim amb la meva família. De seguida vam començar a sentir sorolls estranys, a qualsevol hora, sempre seguits d’una gran varietat de gemecs i esbufecs. Sens dubte per a mi va ser inspirador, i així, sense voler-ho, em van acabar regalant la que ha acabat sent la meva primera obra de teatre», explica el dramaturg, guionista i cineasta. 
 
Gay ha escrit i dirigit els llargmetratges Una pistola en cada mano (2012), V.O.S. (2009), Ficció (2006) i En la ciudad (2003), amb els quals ha aconseguit diversos premis. Truman és el seu vuitè treball, amb el qual ha guanyat els premis de millor guió, direcció i pel·lícula (i dos premis per a l’actuació de la parella protagonista: Javier Cámara i Ricardo Darín).
 
Els veïns de dalt es va estrenar el març de l’any passat al Teatre Romea, amb Nora Navas en el paper que ara interpreta Carme Pla. L’obra comença amb un sopar al pis de baix, el d’Anna i el Juli (Roca i Arquillué), que no passen pel seu millor moment de parella. Els veïns del pis de dalt són el Salva i la Laura (Rico i Pla), que no es tallen a l’hora de practicar sexe i muntar escàndol. El Juli els ho vol retreure i demanar-los més discreció, però la sorpresa arriba quan la desinhibida parella els proposa un intercanvi.
 
Gay ha debutat amb èxit en el teatre i, a més, ho ha fet acompanyat d’un dream team escènic: Àgata Roca i Carme Pla, membres de la companyia T de Teatre (i Nora Navas, Pa negre), Jordi Rico (Porca Misèria, Tierra de Lobos) i el multipremiat Pere Arquillué (al teatre, Otel·lo, Cyrano de Bergerac, Qui té por de Virgina Woolf; al cinema, A la ciutat, Princesas, i a la televisió, Arnau, La Riera). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT