PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra lluitarà per augmentar el milió d’euros d’inversió de Xina

Els tres dies de trobades empresarials i ministerials aspiren a superar la «quantitat modesta» actual

Per EL PERIÒDIC

Alguns empresaris xinesos, ahir durant les diferents xerrades que es van dur a terme a Andorra.
Alguns empresaris xinesos, ahir durant les diferents xerrades que es van dur a terme a Andorra. | G.LL.T. / ANA
Andorra vol incrementar amb escreix el milió d’euros d’inversió xinesa que ha assolit fins ara el país i convertir-se en la «porta d’entrada» a Europa d’importants companyies del gegant asiàtic així com d’altres països de la regió. Així ho va expressar el president de la CEA, Xavier Altimir, en el marc de la trobada que van realitzar ahir els principals representants empresarials del país amb responsables de companyies xineses. Els van presentar les oportunitats econòmiques que els pot aportar el Principat i ahir mateix a la tarda els van donar a conèixer alguns projectes concrets del país en els quals podrien invertir.
 
L’objectiu dels empresaris i polítics andorrans que ahir van participar en la jornada empresarial Andorra-Xina és incrementar les relacions econòmiques amb el gegant asiàtic en dos grans àmbits, el turisme i les noves iniciatives empresarials. Durant el seu discurs, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va posar de manifest que l’any 2015 la inversió xinesa a Andorra es va situar al voltant del milió d’euros, «una quantitat modesta, però que agraïm i que segur que amb jornades empresarials com aquesta es podrà incrementar». Saboya també va donar a conèixer que l’any passat es va produir un augment dels intercanvis comercials, de manera que les importacions de productes de la Xina van assolir la xifra dels mil milions d’euros, representant ja el 4% del total d’importacions del país. 
 
Per la seva banda, el president de la CEA, Xavier Altimir, va posar de manifest en declaracions a l’Agència ANA que amb la trobada es busca aconseguir inversions «d’un nivell molt més elevat del que s’ha obtingut fins ara, i que no vinguin a competir amb el mercat intern andorrà». En aquest sentit, va dir que fins ara principalment s’ha atret comerç xinès, i que aquest va realitzar unes inversions modestes. 
 
L’objectiu de la trobada, segons Altimir, és atreure grans empreses xineses i asiàtiques que «amb una de sola ja es multipliqui per deu la inversió aconseguida fins ara». En aquest sentit, va assegurar que «estem parlant d’atreure l’interès d’empreses xineses de gran nivell, com Cosco, Huawei o Air China».
 
Per a Altimir, Andorra es pot convertir en «una porta d’entrada d’empreses asiàtiques a Europa, que poden establir-hi ‘holdings’, ja que tenim un marc fiscal competitiu». També es vol presentar als empresaris xinesos alguns «projectes d’inversió a Andorra que poden ser del seu interès, ja que el que busquen és rendibilitat assegurada».
Per aquest motiu, a la tarda es van presentar aquests projectes, per intentar que hi inverteixin. Tot i que Altimir no va concretar quins són, va explicar que es tracta de projectes immobiliaris així com d’algunes idees que alguns empresaris andorrans estan intentant exportar. 
 
Institu Confuci / Tal com ja van avançar les autoritats, un altre dels objectius és promoure un major coneixement de la llengua i la cultura xineses a Andorra. En aquest sentit, aquest divendres s’ha donat a conèixer que al llarg d’aquest 2016 es podria obrir al país una aula de l’Institut Confuci de Barcelona.
 
146 milions d’inversió estrangera / El ministre de Turisme, Francesc Camp, va informar que l’any 2014 la inversió estrangera autoritzada al Principat es va situar ja en els 146 milions d’euros. Així doncs, va remarcat que «si agreguem les dades del 2012, del 2013 i del 2014, veiem que la inversió estrangera representa un 3,3% del PIB». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT