PUBLICITAT

Andorra La Vella

Gili reclama l’entrada en vigor urgent del règim de tercer pagador

El ministre de Salut assegura que s’implantarà progressivament

Per E. J. M.

El ministre Álvarez Marfany, ahir.
El ministre Álvarez Marfany, ahir. | TONY LARA
La consellera del Grup Parlamentari Mixt Rosa Gili va demanar ahir al titular de Salut, Carles Álvarez Marfany, que s’apliqui d’una vegada el règim del tercer pagador en el pagament dels actes mèdics. La socialdemòcrata va recordar «la difícil situació per la qual passa molta gent, com la que està a l’atur o cobra pensions molt baixes, per a les quals avançar el pagament dels actes mèdics els és molt difícil». De fet, Gili va subratllar que hi ha casos de gent gran que no va al metge perquè no es pot costejar l’import de la consulta o de les proves.
 
El ministre de Salut va reconèixer la situació però va subratllar que la part que paga la CASS, en general el 75%, es reemborsa en 48 hores. A més, va detallar la llista d’excepcions en què ja s’aplica el règim de tercer pagador, fins i tot en casos en què la CASS cobreix el cent per cent de l’acte mèdic. Alguns dels beneficiaris més recents són les persones que pateixen diabetis tipus 2 i que participa en la prova pilot endegada pel Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS), i els actes del servei de permanències mèdiques, des de l’octubre passat. 
 
Álvarez va dir que fer general el règim de tercer pagador s’està «estudiant», i que la seva voluntat és anar-ho ampliant de «forma gradual». Per al ministre, s’ha de tenir en compte l’adaptació informàtica. En canvi, Gili va puntualitzar que si la mesura ja s’aplica a certs casos «no entenc perquè no s’implanta ja, hi ha gent que no es fa proves per no avançar els diners». La parlamentària va explicar a França el règim de tercer pagador fa temps que funciona amb èxit. 
 
La consellera socialdemòcrata va recordar que la reforma de la CASS es va fer el juliol del 2014, quan ja s’havia d’haver aplicat el règim del tercer pagador. «Govern de DA, fa cinc anys que governen, actuï ja!», va ressaltar.
 
El ministre de Salut va garantir que és «sensible» a la qüestió però va insistir que s’ha d’estudiar i, a més, va incidir en què acaba d’arribar al Govern. Álvarez Marfany va llegir la llista de casos en què els pacients no han d’avançar ni un cèntim, com en el cas d’accident laboral o malaltia professional, maternitat, malalties cròniques, per necessitat de medicaments d’alt cost, discapacitats amb pensions de solidaritat, gent amb pensions d’invalidesa i orfes fins als 18 anys, entre d’altres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT