PUBLICITAT

Brussel·les

Moscovici valora els acords fiscals d’Andorra i Mònaco

En un termini de sis mesos es farà una llista europea de paradisos monetaris

Per EL PERIÒDIC

El comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris Pierre Moscovici.
El comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris Pierre Moscovici. | EL MÓN
Arrel de les filtracions dels polèmics Papers de Panamà, el comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va explicar ahir que la Comissió Europea pretén elaborar, en un termini de sis mesos, una llista conjunta –«en matèria d’urgència»– de països fiscals acordats entres els Estats membres. Aquesta estaria basada en criteris comuns «de jurisdiccions no cooperatives», segons informa l’agència EFE.
 
Tanmateix, Moscovici va valorar la firma d’acords sobre transparència fiscal amb països europeus que no formen part de la UE, com Suïssa, Andorra o San Marino, així com el futur pacte que es tancarà amb Mònaco. El comissari va matisar que només «la transparència en les normes pot eliminar el frau», destacant a més que la Comisió ha fet esforços per incrementar dita transparència a través de diverses mesures. 
 
A més, va citar l’impuls de la transparència sobre informació fiscal entre empreses i administracions públiques nacionals, així com la proposta per posar en marxa els informes públics «país per país» sobre l’activitat fiscal de multinacionals en el marc de la UE, que Brussel·les presentarà la propera setmana. 
 
Un enfocament comú / Moscovici va assegurar que el fet que Panamà només estigués considerada paradís fiscal demostra que la necessitat de trobar un «enfocament comú» és «més necessari que mai». El comissari va mostrar la seva confiança en què tercers països que han estat «reticents» a actuar contra l’evasió fiscal en el passat siguin ara «tan ambiciosos com la Comissió» per evitar aquests comportaments «nocius».
 
Tot i això, Moscovici no es va voler pronunciar sobre la implicació en els papers de la esposa del comissari espanyol d’Energía i Acció Climàtica. Matisant que no comentarà cap «cas concret, només assegurar que la Comissió està totalment unida per enfrontar-se als Papers de Panamà». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT