Andorra la Vella
D’un a sis top-100 en una de les millors campanyes que es recorden
Gairebé tots els corredors milloren punts en alguna disciplina i la secció acaba amb 83 podis i 36 triomfs
Snse dubte, tothom a la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) concideix a dir que ha estat una temporada fantàstica. Començant pel vicepresident, Josep Maria Raméntol, qui va manifestar ahir en la roda de premsa per fer balanç de la feina feta aquest hivern: «Estem contents per la bona temporada feta, després de l’esforç de molta gent, amb Visa al capdavant, al que vull felicitar». I seguint pel director tècnic, Carles Visa, qui va assegurar: «És una de les millor campanyes que recordo. Hem creat una molt bona línia de treball, aquest és el camí». Tot això sota la mirada del president, Albert Coma, qui des de la llunyania d’una de les cadires del bàndol de la premsa –però a l’última filera–, escoltava assentint i amb cara de satisfacció.
Visa va recolzar les seves paraules amb les proves més evidents: els resultats. Les millores en els top-100 dels rànquings en cada disciplina han estat més que notables. La campanya 2014-2015 n’hi havia només un andorrà, Mireia Gutiérrez que va finalitzar la 92a en eslàlom. A l’acabament d’aquest curs, la primera espasa femenina es manté, ara com la 70 en eslàlom però ja no està sola: Marc Oliveras és el 97 en descens i el 86 en combinada alpina; Joan Verdú el 76 en gegant i el 77 en supergegant; i Àxel Esteve el 94 en combinada alpina. D’un a sis. No és poca cosa.
A més hi ha onze joves –de 21 anys o menys– que també consten al top-100 del rànquing de la seva edat, amb Kevin Courrieu com a millor exponent i un registre que apunta maneres: quart del món en descens dels nascuts el 1997 amb 29.47 punts FIS.
Visa també va voler lluir els 78 podis aconseguits per aquesta secció, 83 comptant els aconseguits durant la pretemporada per terres americanes, i 36 victòries. Unes xifres que superen amb escreix les aconseguides mai per la secció d’alpí en una temporada. «Aquest és el comprovant de que hem donat un pas endavant», va sentenciar el director tècnic.
Visa apunta unes quantes claus per trobar una explicació al salt qualitatiu: «Fa anys que treballem per confeccionar programes amb més recursos, s’ha millorat l’estructura tècnica, la feina dels estius amb estades a Amèrica és una gran fórmula i l’ajuda del Govern i l’escola Andorrana amb els programes de batxiller i d’esquí estudi», va apuntar.
FLORETES A L’EQUIP MASCULÍ / «Gairebé tots han millorat punts en alguna disciplina. Algú ha empitjorat, però res dramàtic». Es tracta d’un equip molt jove, amb Oliveras com a número u i el més veterà, amb 25 anys. La resta, 21 o menys. Gairebé tots han millorat punts, alguns han ofert resultats agradablement inesperats com el rècord de punts FIS per Joan Verdú a la Nor-Am Cup de Panorama (6.40 punts en un gegant). Hi ha casos com el d’Esteve que a nivell de punts no se li ha vist reflectida l’evolució real però que per la bona feina, la FAE l’ha permès debutar en Copa del Món en dos gegants a Hinterstoder (Àustria) a finals de març. L’únic però d’aquest grup és que no hi ha cap corredor en el top-30 de la Copa d’Europa. «Verdú, Esteve i Solsona tenen un nivell factible per estar allà», va matisar Visa, qui atribueix molta part de l’èxit als canvis en la preparació física, amb un nom propi: «L’arribada de Matthew Dickens ha estat clau». Per això, el director tècnic va avançar que per al pròxim curs «hi haurà algun canvi en l’equip tècnic, però mantindrem la columna vertebral».
MÉS DIFICULTATS AMB LES NOIES / A l’equip femení hi ha tres esglaons clarament diferenciats: «Mimi està a un nivell; Raméntol, Pallàs i Hinterreitner a un altre; i les petites a un altre. Hem d’hilar més prim», va indicar Visa. És la branca a la qual hi ha hagut més dificultats. «En general no s’han assolit els objectius però la situació tampoc no és dramàtica. Són joves i ens replantejarem l’estratègia a seguir», va admetre el director tècnic. De Gutiérrez va avançar que l’any que ve li variaran la planificació: «Pensàvem que la Copa d’Europa serviria per millorar el dorsal i hem deixat de banda la feina per pujar el nivell». Amb Raméntol, Hinterreitner i Pallàs creu que «hem de treballar més la tècnica i el físic. No estan encara preparades per fer el salt a Copa del Món». Sobre les petites va indicar que s’ha fet bona feina però en tot cas, Visa va avançar: «Farem canvis significatius a nivell d’staff. La idea és incorporar un responsable de la secció».
CURS 2016-2017 / Ni un mes de vacances hauran tingut la majoria dels corredors d’alpí de la FAE després de posar punt i final a la temporada 2016-2017. La pròxima ja té una data d’inici: el 2 de maig. És a dir, el dilluns de la setmana vinent.
La planificació, a grans trets, constarà d’una estada de l’equip masculí del 7 al 17 del mateix mes a Kaunertal (Àustria) i el femení al juny a Val d’Isère i Les Deux Alps (França), a més de les de juliol, agost i setembre per terres americanes (Argentina i Xile principalment).
Tampoc se sap gaire a nivell d’entrades i sortides de corredors. En nois, Visa va indicar que «estem en procés de preselecció» però també va deixar clar que Esteve, Verdú i Oliveras són els més preparats per fer aparicions en les Copes del Món –tot i que els deures es centraran en el circuit de Copa d’Europa– i que de fet, per a la primera a Soelden (Àustria) el 24 d’octubre tots tres faran càsting per guanyar-se l’única plaça que té Andorra.
En noies sí que se sap que entraran les joves Zoe González i Candelària Moreno, totes dues nascudes al 2000 i medallistes al Borrufa.