PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Encamp pagarà l’1% de cotització que pertany als seus treballadors

Sans creu que aquesta mesura s’ha d’analitzar entre tots els comuns perquè no hi hagi diferències

Per ESTEFANIA GRACIA

Des del passat mes d’abril els assalariats de la CASS han hagut d’assumir un 1% més de cotització.
Des del passat mes d’abril els assalariats de la CASS han hagut d’assumir un 1% més de cotització. | TONY LARA
El Comú d’Encamp mostra la possibilitat d’assumir l’1% d’increment de cotització dels seus treballadors. Des del passat mes d’abril, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va pujar un 2% les cotitzacions dels assalariats inscrits (un 1% l’havia d’assumir l’empresa i l’altre 1% els treballadors). Tot i això, en el marc pressupostari d’Encamp, que es presentarà el proper 30 de juny, es contempla la possibilitat que el comú sigui qui assumeixi la totalitat d’aquest augment pel que fa als treballadors de l’administració. 
 
De totes formes, aquesta és una mesura que encara no s’ha aprovat, doncs com matisa el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, «encara no s’ha presentat i fins el Consell de Comú [de finals de juny] no es parlarà d’aquest tema». Malgrat ser una proposta encara no ferma, els consellers de l’oposició tenen diverses opinions sobre la implantació d’aquesta decisió. 
 
Diferenciacions / El conseller socialdemòcrata d’Encamp, Joan Sans, confirma que aquesta és una «voluntat que encara se’ns ha de presentar», però en tot cas, «si s’aprova per majoria i finalment es realitza, se’ns planteja el dubte de si tots els comuns s’afegiran a aquesta proposta i decidiran assumir també l’1% dels seus treballadors». 
 
En cas que Encamp sigui l’única parròquia que adopti aquesta mesura, «això pot presentar una diferenciació entre els funcionaris i agents de les diverses administracions, i creiem que tampoc és una bona solució. Els comuns s’haurien de reunir, i potser també amb el Govern, per mirar quines són les afectacions que pot tenir el fet d’assumir aquest 1%».
 
Altres problemes a solucionar / Sans puntualitza que la possibilitat d’assumir l’1% per part del comú s’ha «d’analitzar bé, perquè hi ha altres aspectes que s’haurien de treballar abans, com la congelació dels salaris dels treballadors de casa comuna. S’ha de mirar de trobar altres compensacions per millorar la situació dels treballadors, i aquesta potser no és la millor, perquè si es recupera part de les compensacions que tenien abans els assalariats aquests podran assumir l’1% sense la necessitat d’haver-la de cobrir des del comú». 
 
D’altra banda, el conseller liberal d’Encamp, Jordi Troguet, assegura que el fet que el comú assumeixi l’augment de les cotitzacions «és una mesura favorable, ja que els treballadors de l’administració han patit molt. I aquests podran recuperar el que han estat perdent durant els darrers anys». Tot i això, Troguet creu que hi ha altres problemes «més destacats a solucionar, com les contractacions eventuals que efectua el comú». 
 
Actualment, hi ha aproximadament «uns 140 eventuals a tota la parròquia, la guarderia i el centre esportiu del Pas tenen molts eventuals», i això afecta al seu funcionament, segons matisa Troguet. A més, «s’afegeix la incògnita del nombre exacte de persones que treballen al comú i l’organigrama que tant hem demanat, creiem que aquests fets s’han de solucionar, perquè hi ha un gran problema de contractacions». 
 
El conseller liberal afegeix que quan hi ha una vacant per realitzar una tasca fixa, «aquesta s’ha de cobrir amb personal d’aquestes característiques i no amb eventuals, perquè com el seu nom indica, un eventual ha de fer una feina concreta, per a un cert període de temps». 
 
Una mesura assumible / Sans i Troguet coincideixen en el fet que si finalment el comú assumeix l’1% de cotització, aquesta seria una mesura «assumible» a nivell pressupostari. Ja que el deute «s’està reduint», matisa Troguet, i «sembla que les coses en aquest sentit van a millor», afegeix Sans. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT