PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Principat intercanviarà informació fiscal amb 36 països

La ratificació del conveni té el suport de tots els grups polítics

Per L.R.

Cinca i Martí conversen durant la sessió de Consell General, ahir.
Cinca i Martí conversen durant la sessió de Consell General, ahir. | MARICEL BLANCH
Andorra començarà a intercanviar informació fiscal el 2018 amb 36 països diferents que estan subscrits a l’acord d’intercanvi de la Unió Europea o bé que tenen un conveni per evitar la doble imposició. Així ho va anunciar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la sessió extraordinària al Consell General per argumentar la necessitat de ratificar el conveni del Consell d’Europa i de l’OCDE, que es va signar el novembre del 2013.

El responsable de la cartera de Finances va demanar «suport unànime» en la ratificació del conveni «perquè no s’aixequi cap dubte sobre la voluntat d’Andorra d’anar cap a la transparència». Un suport que va aconseguir perquè tots els grups parlamentaris hi van votar a favor.  El ministre va defensar que la ratificació suposa «un pas més» cap a la «transparència i la cooperació» i que es tracta d’un «senyal inequívoc» dels compromisos que es volen assumir.

Des de Socialdemòcracia i Progrés (SDP) van criticar –tot i votar-hi a favor– que hagin passat tres anys des que es va signar el conveni fins que s’ha ratificat. «No ens podem permetre demostrar que no hi ha un interès de debò», va assegurar. La consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, també va lamentar que s’hagi hagut d’utilitzar un tràmit d’urgència per confirmar l’acord. «Ens l’hem pogut mirar però no hem d’abusar d’aquest procediment i cal portar una bona calendarització sobretot quan cal donar una resposta a nivell internacional», va remarcar. Bonet va afegir que aquest fet «també passa amb altres convenis que tenim en cartera i que no hi ha manera que ratifiquem i després hem de córrer» i va posar d’exemple el Conveni d’Oviedo.

Davant de les crítiques d’SDP, Cinca va exposar que durant tot aquest període de temps «no hem estat de braços plegats» i que s’ha avançat amb aspectes com la signatura de diversos convenis per evitar la doble imposició. A més, va argumentar que era «prudent» esperar i que el fet de signar-lo abans no hagués canviat el calendari del primer intercanvi previst pel 2018.

D’altra banda, el conseller del PS, Gerard Alís, va afirmar que es tracta d’un camí «ineludible». Així mateix, el president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, va dir que la ratificació del conveni «disminueix el risc i augmenta la seguretat jurídica i parlar d’igual a igual amb altres països».

Finalment, el conseller demòcrata Carles Ensenyat, va destacar que el conveni «és un instrument únic en matèria fiscal que facilita un terreny de joc equilibrat». 

Aprovada la Llei de Caça sense el suport del PS
La Llei de Caça va ser aprovada ahir durant la sessió extraordinària del Consell General per 24 vots a favor provinents dels consellers de Demòcrates per Andorra (DA), de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i de Liberals d’Andorra (Ld’A), i amb tres vots en contra corresponents als consellers del Partit Socialdemòcrata (PS). 
 
La consellera del PS, Rosa Gili, va argumentar la decisió dient que és un text «poc seriós i poc exhaustiu». La socialdemòcrata va presentar una reserva d’esmena demanant que les associacions protectores dels animals o de la natura tinguessin una major representació en la comissió de caça. La proposta va ser rebutjada. D’altra banda, Gili també va criticar que els joves de 16 anys puguin accedir a les armes i caçar.
 
En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va respondre que la llei que regula l’accés a les armes no és la Llei de Caça i que els menors d’edat han d’anar acompanyats per un adult per poder caçar. Un fet que, segons va apuntar, serveix perquè els joves agafin experiència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT