LA MASSANA

La Massana vol dos anys més de BTT

Amb la presència garantida al calendari fins el 2018, es farà demanda també per al 2019 i 2020

Per IVÁN MOURE

Guy Díaz, ahir en plena competició al ‘cross-country’ disputat ahir a la Caubella de Vallnord-Pal. | MARICEL BLANCH
Vallnord s’ha guanyat a pols la confiança de la Unió Ciclista Internacional (UCI) a base de mostrar-se com una seu exemplar. El 2013 es va viure una Copa del Món que va deixar tothom bocabadat, sense fissures organitzatives i amb una inesperada i espectacular xifra de 35.000 espectadors. «Perfecta» va ser la definició que va utilitzar el màxim responsable de la branca de BTT de màxim l’ens internacional, Emin Muftuoglu, a l’hora de valorar els Campionats del Món de l’any passat, que van ajudar que Andorra lligués un acord per ser seu del calendari mundialista fins el 2018, a més de tenir també els Mundials Màsters fins el mateix any.

Aquest 2016 ha tornat a ser un èxit. El representant de la UCI, Arturo López, va avalar ahir l’excel·lent organització i va remarcat que Vallnord actualment és una de les seus més reconegudes de la Copa del Món. El director de Pal–Arinsal, Josep Marticella, va mostrar la seva satisfacció quant a les xifres d’afluència , ja que es superaran les expectatives de 35.000 espectadors durant els tres dies, com també d’ingressos de l’estació, per sobre dels de l’any passat. Per això, David Baró, cònsol major de la Massana i president de Vallnord, vol aprofitar per donar un pas més i ahir va avançar que pròximament es presentarà la petició oficial a la UCI sol·licitant ser seu de les Copes del Món del 2019 i 2020.

Aquesta declaració d’intencions va ser la cirereta del pastís a un cap de setmana intensíssim a nivell competitiu. Ahir era el torn del cross-country (XCO), al qual el líder, Julien Absalon, partia amb una pressió brutal. Líder de la Copa del Món i màxim favorit però, de moment, amb les mans buides perquè el suís Nino Schurter, el seu màxim perseguidor, s’havia fet amb l’or olímpic i la victòria als Mundials.

El francès havia d’acabar entre els tres primers per aconseguir el títol i a la carrera, sota un sol abrasador, va tenir de tot. Ja d’inici va aparèixer un actor secundari, el txec Ondrej Cink, per posar una mica de pebre. El bronze olímpic Carlos Coloma, suportat per un imperi de fans espanyols al circuit de la Caubella, es va situar segon. Per darrere, Schurter a quinze segons dels dos primers i una mica més enllà un grup perseguidor amb Absalon entre ells. Quedava un munt per endavant, però en aquell moment el francès perdia el títol.

Així que es va posar les piles i en la segona volta ja havia arreglat el desperfecte. Continuava manant Cink, per darrere Absalon i Schurter a uns set segons. Així van estar fins a la quarta volta. Els dos favorits atrapaven el txec en la pujada final però en la recta de meta i la baixada inicial, el líder tornava a deixar-los enrere. De Coloma, ni rastre. La primera referència espanyola era el gallec Pablo Rodríguez, assentat al top-5 que amb un gran segon tram de carrera va poder fer-se amb el tercer calaix del podi.

Tornant a la lluita per saber el campió de la Copa del Món, Cink va augmentar el ritme a la quarta volta i va obrir un forat de gairebé 20 segons amb Schurter i Absalon. La reacció no es va fer esperar, però el suís va punxar una roda al pas de la cinquena volta i va caure al tretze lloc. Absalon acariciava el títol però lluny d’afluixar, va anar per Cink per guanyar a Vallnord. Una victòria era la millor manera de celebrar el títol. I no va fallar.

La darrera cita del calendari d’XCO i descens (DHI), també va viure la retirada d’una llegenda de la BTT a Espanya, José Antonio Hermida. Medallista olímpic a Atenes i amb 13 podis entre Mundials i Europeus, diu adéu amb 38 anys acabats de fer amb una dotzena posició a Vallnord molt emotiva per a ell. «Ha estat una cursa molt especial per a mi. Mai havia aconseguit un bon resultat a Andorra i per això estic content», va sentenciar.

EL MILLOR COMIAT, LA POSICIÓ 75 / I un altre especial per a Andorra també ho deixa després d’una gran carrera. Guy Díaz, últim al rànquing dels 91 participants, va acabar el 75è millorant l’actuació de l’any passat, en què va ser eliminat en la volta 3. Ahir va aguantar fins la quarta, anant de menys a més en cursa. «Els ànims de la família, els amics, la gent que tinc al costat... M’han ajudat a anar al màxim. Hi ha gent que ha fet tota la pujada vermella al meu costat i chapeau per ells, no era fàcil... Ha estat impressionant. acabar d’aquesta manera és d’agrair». Andorra es queda sense corredors elit en XCO.

En fèmines va haver-hi sorpresa. La líder, Anbika Langvad, va obtenir una discreta 13a posició i la màxima perseguidora, la suïssa Catharine Pendrel, va ser tercera; suficient per proclamar-se campiona.

Gwin remata la feina amb pluja i es proclama campió en descens

La pluja de dissabte va marcar la darrera cita de descens (DHI). El nord-americà Aaron Gwin es va proclamar guanyador de la Copa del Món 2016 tot i la seva discreta actuació. Només li calia assegurar un punt per assegurar el títol i va fer una baixada «sense arriscar» que li va valer un paupèrrim 55è lloc. Val a dir, però, que quan va arribar el torn de nord-americà, feia un quart d’hora que havia començat a ploure després d’un dia de sol i altes temperatures. L’aiguat també va afectar l’únic que podia prendre-li el títol, Troy Brosnan, el més ràpid a les qualis de divendres –en sec– que no va poder passar del 20è lloc. Va guanyar el gal·lès Danny Hart, per davant del sudafricà que patrocina Vallnord Greg Minnaar. i del gal Loic Bruni, que va guanyar els Mundials de l’any passat.

En dones, la britànica Rachel Atherton ja tenia el títol a la butxaca, però no va fallar a la seva cita amb el triomf per fer ple. Ha guanyat totes les carreres d’aquest any.

L’única andorrana a les finals del DHI, Blanca Aracil, era candidata a aconseguir una plaça de podi en la categoria júnior, però no va poder passar del cinquè lloc.