PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La nevada no canvia els plans i Grandvalira obrirà portes demà

L’estació d’orient habilitarà el sector del Pas de la Casa, no descarta Grau Roig i Vallnord espera al 2D

Per Iván Moure

Una instantània de l’estació de Grandvalira coberta de neu després de la nevada, ahir al matí.
Una instantània de l’estació de Grandvalira coberta de neu després de la nevada, ahir al matí. | Grandvalira
Les estacions d’esquí andorranes compliran amb el guió previst d’obertura de pistes. Grandvalira ho farà demà i Vallnord ho farà el 2 de desembre vinent. Ja podem gaudir, per poc que sigui, de l’esquí, a les valls d’orient. 

Cada any hi ha una previsió d’obertura que sempre varia en funció de si neva o no. Aquest 2016, amb l’hivern girant la cantonada, no hi haurà alteracions malgrat que en els darrers dies el temps ha canviat radicalment. Dilluns i dimarts va ploure, ahir va nevar amb un descens considerable de les temperatures. Després de molts dubtes durant la jornada, d’analitzar la situació, la previsió meteorològica per als pròxims dies i la viabilitat, l’estació de la vall d’orient tira endavant inaugurar la temporada d’esquí el 26 de novembre. Serà parcial, perquè els gruixos registrats oscil·len entre els 20 centímetres a cotes baixes i 30 a les més altes. Només la zona de la Pala central del sector del Pas de la Casa està a dia d’avui en condicions d’habilitar les seves pistes i també s’està treballant a fons per fer el mateix amb Grau Roig. El problema pel qual els sectors d’Encamp, Canillo, el Tarter i Soldeu romanen tancats de moment és que, segons asseguren des de Grandvalira, s’ha d’assentar la base de neu i depèn de la temperatura per poder fabricar gel. Per a avui la previsió del termòmetre és inquietant, ja que està al límit de fred, calor i humitat. La posada a punt es fa complicada, tot i que a l’estació que dirigeix Alfons Torreño tota la maquinària està treballant per oferir el millor producte possible en les condicions actuals. Demà, dia d’obertura, les temperatures sí s’espera que baixin i també es preveu alguna pertorbació.
 
‘Black Saturday’ / En tot cas, Grandvalira té clar que limitant el producte, no pot cobrar els 47 euros del forfet diari tarifat per a la temporada d’hivern 2016-2017 i per això garanteix que oferirà uns preus especials en relació amb el domini esquiable que ofereixi. L’estació, doncs, també s’apunta a la moda del Black Friday, encara que sigui amb un dia de retard i quant a les reserves que s’hagin fet, tant de manera directa com a través de les centrals operadores, s’oferirà als clients la possibilitat de canviar de data el paquet que hagin comprat.
 
50 centímetres a la Coma / Vallnord-Arcalís no descartava la possibilitat d’obrir el cap de setmana passat basant-se en què hi havia precipitacions, però no va caure prou neu i finalment no es va animar; també ha estat a l’expectativa d’obrir aquest cap de setmana, però de nou no ha donat com per poder obrir portes. Els gruixos de neu formats durant la nit de dimecres a ahir van oscil·lar entre els 15 centímetres de la part baixa, insuficients, i els 50 a la Coma, que ja permetien inaugurar el nou curs d’hivern, però una tempesta ha causat desperfectes a les instal·lacions elèctriques i obliga a demorar l’obertura de portes. «Res greu, però s’ha d’arreglar», asseguren des de Vallnord.
 
Al sector Pal-Arinsal, òbviament, tampoc ha donat per posar el cartell d’obert. Hi ha uns gruixos d’entre 10 centímetres i 40 que no garanteixen un esquí de mínima qualitat. El cap de setmana tampoc s’esperen previsions de precipitacions en forma de neu, per tant, continuen treballant en la base, produint neu sempre que les temperatures i la humitat ho permetin, i es remeten a «mantenir la data oficial» del 2 de desembre.
 
Ambdues estacions, amb les mans posades a les seves pistes i els ulls fixats en els meteoròlegs, treballen a fons perquè sobretot per al pont de la Puríssima, la primera prova de foc seriosa de la temporada, estigui tot a punt.


El ‘Black Friday’, l’altre gran atractiu per a aquest cap de setmana

El sector del comerç, juntament amb el de la neu, és l’altre gran atractiu per a aquest cap de setmana ja amb pinzellades que estan donant pas a la temporada d’hivern. Aquests dos eixos claus durant l’època d’esquí s’ajunten aquest cap de setmana com a reclams principals per atraure turisme. 
 
De fet, si Grandvalira obre portes demà, avui la majoria de les botigues de tot el Principat tindran descomptes i altres tipus de propostes  prou seductores com perquè la gent fiqui mà a les seves carteres. Andorra s’ha apuntat a la moda de la campanya Black Friday que fa 15 dies que  Andorra Turisme publicita per tots els seus canals –en gran  part, als mercats de més proximitat de França i Espanya– i que suposa el tret de la sortida a la campanya de compres de cara a les festes de Nadal. Els comerços, que així ho desitgin, proposen descomptes i ofertes durant no només avui, sinó els tres dies del cap de setmana.
 
Seran els propis establiments comercials els que fixen el percentatge de reducció a aplicar i també els productes inclosos en aquesta promoció especial. La gran majoria dels establiments de pes, com ara Andorra 2000, Andorra Free Market o Pyrénées, tornaran a ser partíceps d’aquesta iniciativa. 
 
Aquest cap de setmana i el del Pont de la Puríssima són dues dates claus per als comerciants, tant petits com mitjans i grans, per fer caixa. Un binomi que en part dependrà també de la rebuda que tingui Grandvalira amb els esquiadors. El client és el mateix. Si les pistes estan plenes, els carrers també. La resta depèn dels botiguers, perquè el client entri al seu local i gasti.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT