PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gorka Aixàs demana consens per decidir el model de competició

L’ACB valora diferents propostes de cara a la pròxima temporada, com l’eliminació dels play-off

Per JOAN JOSEP BLASCO

Ayón tracta de taponar l’entrada a cistella de Jelinek als quarts de final de la Copa del Rei.
Ayón tracta de taponar l’entrada a cistella de Jelinek als quarts de final de la Copa del Rei. | ACB Photo
El món del bàsquet està revolucionat. Les declaracions del president de l’ICL Manresa, Jaume Arnau, obrint la possibilitat per part de l’ACB d’eliminar els play-off i deixar la competició en 18 equips amb només una fase regular. Aquesta és una de les opcions que es posen sobre la taula tenint en compte com es presenta el calendari per a la pròxima temporada. Els clubs, amb el BC MoraBanc Andorra inclòs, estan a l’expectativa i esperant que s’obri una ronda de negociacions.
 
El màxim dirigent manresà va anunciar al programa Basket al dia de Radio Estel que «la intenció de l’ACB és fer una competició de 18 equips sense play-off, una decisió molt coherent i encertada. Una lliga sense play-off faria que tots els partits fossin molt més importants. La Lliga guanyaria interès. Des de l’ICL Manresa estem disposats a votar a favor de la proposta». Però des de l’ACB s’han donat pressa a dir que aquesta és una possibilitat real, però només una de les diverses amb què estan treballant de cara a la competició de la pròxima temporada. Els clubs estan a l’expectativa a què l’organisme faci propostes, tenint en compte que el proper curs hi haurà finestres FIBA a causa dels partits de seleccions, tallant el campionat. «De moment no hi ha cap plantejament seriós sobre el model de competició. No hi ha res ferm sobre la taula», assenyala Gorka Aixàs, president del MoraBanc.
 
Eliminant els play-off «faríem un pas enrere. No som futbol, però queda clar que el model de competició actual s’han de canviar tenint en compte el que ens ve», però de moment, «de sortida, no ens agrada el fet de prescindir dels play-off. S’han de tenir moltes coses clares, com qui va a Europa i la Copa del Rei, i que passa amb els descensos». Amb res en ferm, «es normal que vagin surtin veus» que vagin en diferents direccions, i els clubs junt amb l’ACB hauran de treballar en el pròxim sistema de competició: «Estic segur que hi haurà un debat intens». El calendari, a causa dels compromisos de seleccions, es carregarà dels partits i es veu necessari reduir el campionat en nombre d’enfrontaments. La decisió final dependrà de com es vulgui confeccionar, ja que amb 18 equips «la teoria diu que com més partits hi hagi per uns serà millor i per altres no. Tot depèn dels criteris. Nosaltres estudiarem qualsevol proposta, s’ha d’analitzar tot». La línia que demana Aixàs és la del diàleg, perquè de sortida «cadascú ha de mirar pel seu benefici, però cal generositat per part de tots o no arribarem a un acord». Per poder-lo tancar, «hem de sumar per l’interès de la Lliga. Tots hem d’estar disposats a renunciar a alguna cosa». Hi ha molts interessos per mig i els dels equips punters són molt diferents als de la part baixa. La proposta definitiva l’aprovaran els mateixos clubs en assemblea. 
 
Eliminació del cànon / Mentre no arriben les propostes i s’inicia el debat per arribar a un acord que serà del tot necessari de cara a la competició de la propera campanya, les entitats estan pendents de la resolució que prengui la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que porta mesos estudiant la legalitat de l’actual cànon per pujar a la Lliga Endesa i poder participar-hi. La decisió  és imminent i es produirà durant el present mes de març.
 
L’eliminació total o una reducció significativa dels quasi 3,8 milions d’euros que suposa són les opcions. Aquesta exigència econòmica és el que ha portat els últims anys a que no es produíssin ascensos a l’ACB, llevat el que va aconseguir el MoraBanc, que sí que va poder aportar la quantitat demanada. També va provocar que els dos últims classificats de la màxima categoria no baixessin a la LEB Or. El cas del Guipúscoa de la temporada passada va ser excepcional».
 
Jelinek espera que l’equip torni al seu millor nivell
 
El MoraBanc vol deixar enrere les quatre derrotes seguides que acumula, tres a la Lliga Endesa. Demà rep al cuer, l’ICL Manresa, i vol acabar amb la mala dinàmica de resultats. L’equip espera mostrar la seva millor versió, la que es veu sempre al Poliesportiu d’Andorra.
 
Aquest matx «serà una mica especial perquè portem unes quantes derrotes consecutives i volem tornar a jugar al nivell que som capaços, al ritme que volem», indica David Jelinek. Tot i la posició de la classificació del rival, el nivell de concentració necessita ser elevat perquè pels del Bages «cada partit ara mateix és quasi una final. No serà fàcil» perquè «donaran el millor que puguin i haurem d’estar preparats». Els andorrans hauran de millorar alguns aspectes del joc, com l’encert en el tir i la contundència en el rebot. «Quan en atac no estem tan bé, al darrera cometem més errors. S’ha de vigilar en els partits on el marcador és baix, s’ha de seguir sobretot en defensa», admet el txec, i quan les coses ofensivament no rutllen, «es nota molt els rebots que fallem».
 
Els darrers enfrontaments es van escapar a la pròrroga. Són moments decisius on la balança sempre ha estat a favor del rival. La intenció és canviar la tendència en aquest part decisiva del matx, i es tracta d’estar «més concentrats que mai per a que quan tinguem l’opció d’emportar-nos el partit ho fem nosaltres». Tornen a jugar com a locals i volen aprofitar aquest factor: «Es nota que a casa juguem millor que fora. Espero que tornem a fer-ho com abans i demostrar a la nostra afició que som el MoraBanc que vam ser fins ara i només estem passant per un mal moment».
 
A nivell personal darrerament Jelinek no està tenint l’aportació d’altres trams del curs en matèria de punts. Una circumstància que de moment no el preocupa en excés: «És el que passa. Durant la temporada van cap a munt i a baix i ara mateix no m’entren els tirs, però intento fer les altres coses per ajudar l’equip». Treballa per millorar i «espero que per fi m’entraran». La derrota a Santiago de Compostel·la contra el Rio Natura Monbus Obradiro, la tercera seguida a l’ACB, deixa per primera vegada el MoraBanc fora de les posicions de play-off. Per al txec, és només una circumstància que es produeix i es fixa en tot el que queda encara de calendari: «Anem poc a poc. Primer vam intentar arribar a la Copa i ho vam aconseguir. Ara intentarem arribar als play-off, que és el segon somni de la temporada. Crec que si estem ara mateix entre els vuit que entren o fora, no és el més important. Encara queden partits i l’objectiu segueix sent el mateix».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT