Intent de posar en marxa una caixa rural d'àmbit nacional
- El projecte que impulsa el Govern català pot ser una realitat molt aviat
- Tindrà un format de cooperativa de crèdit, és a dir d'entitat bancària.
LLEIDA
- Carod i Castells en un acte públic, la setmana passada. Foto: RAMON GARCIA
El projecte d'una Caixa Rural d'àmbit nacional podria ser una realitat a finals d'octubre, segons ha assegurat aquest a Lleida, el director general de Política Financera i Assegurances del Departament d'Economia, Ferran Siscart.
Aquest projecte es vol desenvolupar a l'entorn de la Caixa Rural de Castelldans (Garrigues) amb la qual ja s'ha establert un primer acord de col.laboració per tal de capitalitzar-la i pugui tenir recursos propis per ampliar la seva activitat a tot Catalunya exceptuant Barcelona. Siscart ha fet aquestes declaracions després de presentar la modificació del decret de regulació de les seccions de crèdit de les cooperatives catalanes aprovat pel Govern.
El Govern, juntament amb les organitzacions del sector, les associacions de seccions de crèdit i la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya, vol endegar un projecte que consisteix en poder oferir a aquelles seccions de crèdit que vulguin l'oportunitat d'integrar-se en una Caixa Rural amb un format de cooperativa de crèdit, és a dir d'entitat bancària.
Aquest projecte, ha explicat Siscart, es vol desenvolupar a l'entorn de la Caixa Rural de Castelldans (Garrigues) amb la qual ja s'ha establert un primer acord de col.laboració per tal de capitalitzar-la de manera que pugui tenir els recursos propis necessaris perquè el seu àmbit d'activitat pugui ser tot Catalunya excloent-hi la ciutat de Barcelona, ja que no es considera així.
APORTAR ACTIUS
En aquest sentit, el projecte permetrà a aquelles seccions de crèdit que vulguin adherir-s'hi, integrar-se en el capital de la Caixa de Castelldans aportant-hi també els seus actius i passius de manera que els dipòsits dels socis passaran a estar integrats en la secció de crèdit, i així mateix, les inversions i els crèdits que l'entitat en qüestió tingui.
Amb això, Siscart diu que es vol donar "naturalesa bancària" a l'activitat de les seccions de crèdit que vulguin integrar-s'hi i alhora respectar la inversió del sector agrari dels recursos captats fins ara per les seccions de crèdit i transferits a partir d'aquesta integració en la Caixa Rural que es constitueix.
Segons Siscart, per constituir aquesta Caixa Rural d'àmbit nacional farien falta entre quatre i sis seccions de crèdit diferents. De moment, ha afegit, encara no s'ha decidit quin nom podria adoptar tot i que sí que està descartat que acabi mantenint el nom del poble garriguenc de Castelldans.
Respecte als terminis, Siscart ha assenyalat que es podria arribar a aconseguir una massa crítica suficient per constituir la caixa i posar en marxa el projecte "amb una visió realista" a finals d'octubre d'aquest any. La modificació del decret de regulació de les seccions de crèdit de les cooperatives
INFORMACIÓ
El director general de Política Financera i Assegurances del Departament d'Economia, que es va traslladar a Lleida i posteriorment a Tarragona per explicar l'aprovació que va fer el Govern català de la modificació del decret de regulació de les seccions de crèdit de les cooperatives catalanes.
Tot i que no és pas el principal, un dels motius que hauria motivat aquest motivació és la situació viscuda a la cooperativa Copalme d'Almenar (Segrià) on es va produir una fallida de la secció de crèdit que va afectar un grup nombrós de jubilats que hi participaven.
Ferran Siscart ha explicat que el propòsit d'aquesta modificació és bàsicament incrementar la protecció dels estalvis dels socis que tenen dipòsits a les seccions de crèdit alhora que garantir el finançament de l'activitat agrària.
Els aspectes més importants de la modificació fan referència a la capitalització de les entitats de manera que fins ara podien tenir un volum de recursos propis que arribés a ser el 5,25% dels dipòsits de les seccions de crèdit, mentre que ara hauran de tenir com a mínim el 9,02%, és a dir que el volum de passiu exigible podrà ser 11 vegades el volum de capital que tinguin --fins ara podia ser de fins a 19 vegades.
Un altre dels aspectes significatius és la limitació de socis col.laboradors a un total del 30% com a màxim amb el sentit que el volum més important de dipòsit a la secció de crèdit es vol que correspongui bàsicament a socis productors i no a socis externs.
Siscart ha afegit que aquestes modificacions que concreta el decret requereixen un termini d'adaptació relativament ampli que el decret també contempla. De fet, tot i que la seva vigència és immediata, els aspectes més importants, que són els que fan referència al capital i a la limitació de socis col.laboradors, s'aplicaran fins al tancament de l'edició del quart exercici després de l'aprovació del decret, és a dir, fins a finals de l'any 2013. [email protected]
Per a més informació consulti l'edició en paper.