La Massana
‘Andorra en temps de conflictes’, un cicle cultural entre 1936 i 1945
ICOM Andorra organitzarà cinc actes basats en el període
El comitè andorrà del Consell Internacional dels Museus (ICOM, en anglès) va presentar ahir el seu nou projecte, Andorra en temps de conflictes, un cicle cultural que proposa dues conferències, una taula rodona, una projecció de cinema i una obra de teatre amb l’objectiu de reflectir tot allò que va viure el Principat entre els anys 1936 i 1945, com un testimoni neutral però també actiu de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial.
Aquest sèrie d’actes queda uns mesos lluny del Dia mundial dels museus, el 18 de maig, per al qual cada any ICOM proposa un tema a les entitats afiliades, que en el cas del 2017 porta el títol de Museus i històries punyents: dir allò que no es pot dir als museus. «Es tracta d’una temàtica amb múltiples interpretacions i nosaltres ens hem centrat en aquella època perquè té un munt d’històries que volem que surtin a la llum», va explicar ahir el president d’ICOM Andorra, Abel Fortó.
La presentació ja va buscar una ubicació ideal per ambientar el cicle, com és l’hotel Palanques de la Massana, construït cap al 1935 i que va ser considerada una seu oficiosa d’una xarxa d’evasió de passadors. «Va ser un testimoni de tot el que va passar», remarca Fortó.
El cicle començarà el divendres vinent amb la conferència Seguint els passos d’aquells que per Andorra passaren, al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany. Compareixerà l’historiador i exministre de Turisme Claude Benet, tot un expert en la matèria que, segons ICOM Andorra, explicarà mil i una batalletes sobre els passadors.
El dijous 28 hi haurà una segona conferència a la Farga Rossell a càrrec d’una altra historiadora, Maria Jesús Lluelles, L’impacte dels refugiats de la Guerra Civil espanyola a Andorra, i una setmana després, el 5 d’octubre, hi haurà la taula rodona El llegat patrimonial d’un temps convuls, amb Lluelles, l’arqueòleg David Garcia, l’antropòleg Jordi Abella i el geògraf Carlos Guardia. El 13 d’octubre es projectarà la minisèrie Entre el torb i la Gestapo a la Llacuna, basada en el fenomen migratori que va viure el Principat i, per acabar el cicle, es representarà l’obra Fred a l’Auditori Claror, a càrrec de l’Escena Nacional d’Andorra i que tracta de la vida dels refugiats i dels que els van acollir.