Andorra la Vella
El Govern no pot rescatar el Túnel d’Envalira fins el 2032
El contracte estipula que la concessió no pot anular-se durant 34 anys
«El Govern no està contractualment facultat a rescatar la concessió [del Túnel d’Envalira] fins a l’any 2032», aquest és un fragment de la resposta escrita de l’Executiu a la pregunta: «Quin cost suposaria per a l’erari públic un hipotètic rescat per part de l’Estat de la concessió?», plantejada pel liberal Ferran Costa.
La rèplica explica com ara per ara aquesta opció no és factible i, a més, concreta que, quan l’opció sigui viable, d’aquí a 15 anys, caldrà fer el càlcul de la indemnització segons «els ingressos d’explotació, l’índex de creixement anual, les despeses de renovació, les càrregues de préstecs pendents de cobrir i les amortitzacions pendents hauran canviat significativament respecte el moment actual». Per tant, conclou el text: «No té sentit plantejar ara quin seria el cost d’un hipotètic rescat».
L’única alternativa que es podria plantejar perquè l’Estat passés a fer-se càrrec de l’explotació del túnel, seria posar sobre la taula un acord mutu entre l’Administració i el concessionari, redactat ad hoc.
Aquesta opció queda recollida a l’article 79 del contracte establert amb la concessionària: «El Govern ha d’autoritzar expressament aquesta forma d’extinció, assenyalant els òrgans que nom de l’Administració hagin de negociar el conveni», es llegeix al document
.
.
Com el conveni a pactar de mutu acord hauria de ser fruit d’una negociació «sense regles ni orientació preestablertes, el Govern no es troba en disposició de poder estimar el cost que resultaria de la hipotètica negociació», s’explica a la resposta a Costa. El supòsit d’entesa entre les parts no regula cap procediment per avaluar l’import.