PUBLICITAT

CANILLO

Bestiar busca ramader

La parròquia de Canillo celebra amb èxit la seva tradicional fira

Per EL PERIÒDIC

Bestiar i molta gent a la Fira de Canillo, ahir al matí.
Bestiar i molta gent a la Fira de Canillo, ahir al matí. | ANA / L. M.
Una vintena d’explotacions ramaderes van participar ahir a la tradicional Fira del Bestiar de Canillo que, a més, va comptar amb una quarantena de parades d’artesania i alimentació: des del cisteller o l’espardenyer, fins a les que venien peces de roba fetes a mà, embotits o dolços, entre altres, segons informa l’ANA. 
La jornada és un dia de retrobada per al veïnat de la parròquia i per fer visible la feina dels ramaders canillencs. El temps va acompanyar i molta gent es va animar a sortir a passejar per la fira, no només de Canillo, sinó que s’hi va desplaçar gent d’altres parròquies. 
 
La inauguració de la Fira la van fer les autoritats de la parròquia de Canillo i del Govern, que van passejar pel recinte per saludar tots els paradistes. La fira del bestiar se situa a l’aparcament comunal adjacent al Palau de Gel i les parades davant del mateix equipament. A l’acte inaugural hi van assistir el cap de Govern, Toni Martí, acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. No hi va faltar l’amfitrió, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, i altres consellers del comú. També s’hi va poder veure una altra política canillenca: la subsíndica general, Mònica Bonell.
 
Manca d’hereus
 
Tot i l’èxit de participació en la fira, el sector primari de la parròquia de Canillo viu un problema generacional. La ministra Sílvia Calvó va admetre que, a diferència de les altres parròquies, on els joves estan agafant el comandament de les explotacions ramaderes i assegurant el relleu, a Canillo està costant més. Per això, des de fa dos anys, el Comú de Canillo treballa una proposta del Ministeri d’Agricultura, juntament amb els ramaders, perquè les noves generacions s’interessin per aquesta activitat. Segons va avançar Calvó, es tracta d’un projecte basat en el cooperativisme, que permeti unir esforços i fer més fàcil aquesta feina.
 
El cònsol major, Josep Mandicó, va destacar les dificultats que comporta l’orografia de la parròquia de Canillo, especialment a l’hivern, i va recordar que «el bestiar no entén de festes ni vacances i s’ha de cuidar tot l’any, i això és molt sacrificat». Mandicó va afegir que la proposta del ministeri s’ha presentat als agricultors i ramaders de la parròquia, els quals han fet les seves aportacions, i que ara cal seguir amb les converses per veure quina viabilitat pot tenir el projecte «a mitjà termini». Per tant, no hi ha cap data fixada perquè aquest pla tiri endavant. Ara bé, tant els ramaders com el Comú de Canillo i el Ministeri d’Agricultura tenen clar que si avança, serà de manera conjunta.
 
Els visitants, aliens a la problemàtica, van gaudir amb les vaques, els cavalls, els ànecs, les oques, les cabres, les ovelles... I, sorprenentment, gossos. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT