Escaldes-Engordany
Lamela processa Besolí per blanqueig de capitals i organització criminal
La magistrada qualifica d’«inestimable» la intervenció de Besolí per moure els diners en diferents societats
La magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, acusa l’exconseller lauredià, Joan Besolí, l’expresident del Barça, Sandro Rosell, la seva dona, Marta Pineda, i tres presones més d’haver comés un delicte de blanqueig de capitals i de formar part d’una organització criminal en el marc del cas Rimet. La magistrada va tancar ahir la instrucció del cas considerant que ha quedat «indiciàriament acreditat» que els investigats formaven part d’una organització criminal a través de la qual es van apropiar de fons de la Confederació de Futbol Brasilera (CBF) pels drets de retransmissió dels partits de la selecció, així com de quantitats procedents de contractes de patrocini de la marca Nike amb la selecció brasilera. Per tot, va decidir mantenir-los en presó fins que se celebri el judici oral.
La jutge creu que està «indiciàriament acreditat» que Besolí i Rosell eren part d’una organització criminal
Cal recordar que Besolí i Rosell estan en presó preventiva a Soto del Real, a Madrid, des de finals de maig del 2017. Les defenses han demanat la seva llibertat en diverses ocasions sense èxit. Lamela tampoc va afluixar en la demanda del passat mes de febrer perquè tots dos empresonats poguessin ser traslladats a un centre penitenciari de Catalunya.
«inestimable intervenció de besolí»
En la interlocutòria de transformació de diligències prèvies a procediment abreviat, la magistrada explica que tots sis formaven part d’una «estructura estable» i que hi havia un repartiment dels rols «prèviament establert per Sandro Rosell i amb la inestimable intervenció de Besolí», que era titular d’un gran nombre de societats i comptes bancaris a Andorra.
La magistrada centra les investigacions en dues operacions, en les quals l’organització –segons Lamela– va ocultar quantitats de manera il·lícita desviades per l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Terra Teixeira, actualment fugit de la justícia i sobre el qual Andorra vol sol·licitar l’extradició. Entre la investigació també destaca l’operació referent al contracte d’esponsorització firmat per la mateixa confederació amb la marca esportiva Nike, on va internvenir la societat de Rosell denominada Alianto.
15 milions d’euros desviats
Sobre la primera operació, Lamela es remunta el 2006 i descriu com va ser Teixeira qui va signar un contracte amb una societat àrab domiciliada a les illes Caiman per vendre els drets televisius de 24 partits amistosos. Detalla com «es van imposar als compradors el pagament d’uns fons dels quals se’n van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la CBF». Malgrat que les defenses van presentar un document de la pròpia confederació en el qual assegurava que no es considerava perjudicat per les accions de Rosell i Besolí, la jutgessa insisteix que l’expresident del Barça va rebre 6,6 milions i Teixieira 8,4 milions d’euros, sense que la confederació en sabés res. En la interlocutòria, Lamela detalla totes les operacions que van portar a terme els investigats per «donar aparença de legalitat» al cobrament d’aquestes quantitats a través d’un entramat societari i de transferències bancaries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita –que figurava com a comprador– i que tramitaven a comptes andorrans, on apareixien amb signatura de Rosell i Besolí.
Lamela afirma que tots dos investigats utilitzaven persones del seu entorn com a testaferros
Tots dos, segons la magistrada, usaven persones del seu entorn com a «testaferros» i també empreses intermediàries o relacionades amb les seves pròpies societats, i també les de Pedro Antonio Ramos (cunyat de Besolí) per blanquejar els diners.
Contracte amb Nike
En relació amb el contracte amb Nike, apunta que hi va participar la societat de Rosell i descriu les operacions que va fer entre 2008 i 2011 i que van culminar amb un ingrés de cinc milions d’euros en un compte del Principat vinculat a l’expresident del Barça.
El lauredià i l’expresident del Barça tornaran a sol·licitar la llibertat o el trasllat a Catalunya
L’andorrà Joan Besolí i l’expresident del Barça, Sandro Rosell tornaran a sol·licitar la seva llibertat o, com a mínim, el trasllat a una presó catalana. Així ho van anunciar ahir els seus respectius advocats després que la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela tanqués la instrucció del cas i els processés per un delicte de blanqueig de capitals i organització criminal en el marc del cas Rimet.
Per ara, Lamela encara no ha traslladat l’aute a la Fiscalia perquè facin la seva acusació perquè està a l’espera de rebre les comissions rogatòries que ha requerit a Brasil i Suïssa. Fins que no arribin, Besolí i Rosell reiteren la seva petició d’excarcelació o trasllat. Una petició que ja van fer tots dos el passat mes de febrer però que no va rebre resposta positiva per part de la jutgessa.
Així mateix, els lletrats van informar que també estan estudiant si interposen un recurs contra la decisió de Lamela de seguir mantenint en presó preventiva a Besolí i Rosell com a mesura cautelar mentre espera la informació de Brasil i Suïssa. Cal recordar que tots dos porten més d’un any tancats i que no va ser fins el mes de maig passat que Lamela els va citar per primer cop per declarar.