PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La justícia dels EUA ordena al FinCEN que doni la informació del ‘cas BPA’

La documentació podria ajudar en el judici que es reprendrà el setembre

Per El Periòdic

Una de les antigues oficines de BPA.
Una de les antigues oficines de BPA. | Àlex Lara

La justícia americana va dictaminar a principis de setmana que el FinCEN ha de facilitar tota la informació que reté sobre el cas BPA. En concret, la jutgessa nord-americana que ha dictat l’aute dona de marge a l’ens del Departament del Tresor dels Estats Units fins el 30 de juliol per lliurar un índex dels documents dels quals disposa amb una explicació de cada un d’ells. Així mateix, la jutge també ha ordenat a totes les parts que abans del proper 10 d’agost entreguin un calendari que concreti quan es lliuraran aquests  documents, correus electrònics i declaracions que té el FinCEN i sobre els quals va basar la seva actuació contra el banc andorrà

Tal com avançava ahir el digital El Confidencial i com ha pogut confirmar aquest rotatiu, l’organisme haurà d’explicar perquè reté i s’oposa a entregar aquesta documentació, entenen que les reserves legals amb les quals fins ara ha argumentat quedar-se la informació no són suficients. 

El FinCEN té fins el 30 de juliol per entregar un índex detallat dels documents que té sobre el cas

Cal recordar que després de la nota del FinCEN el març del 2015, els màxims accionistes de l’entitat bancària, els germans Higini i Ramon Cierco, van engegar diverses actuacions legals tant a Andorra com als Estats Units. Actualment, el judici de la causa principal del cas BPA està pendent de reprendre’s a principis de setembre, de manera que si el FinCEN aportés aquesta informació dins del període esmentat, les defenses podrien comptar amb més documentació també pel plet judicial del Principat. 

Els germans Cierco van demandar l’ens nord-americà el maig de l’any passat per no entregar-los tota la documentació. L’acció legal s’emparava en la llei de transparència i llibertat d’informació estatunidenca, FOIA (Freedom of Internation Act) perquè, segons van justificar els Cierco en dita demanda, el FinCEN «ha retingut tos els documents» sense «identificar específicament les raons per les quals una excepció particular és rellevant».

L’aute nord-americà obliga a l’organisme a justificar millor perquè reté la informació que va servir per intervenir BPA

Segons el rotatiu espanyol, després d’aquest aute de la justícia nord-americana, el FinCEN haurà de ser molt més estricte a l’hora d’al·legar excepcions legals que permetin no entregar tota la documentació de la qual disposa a la defensa dels antics màxims accionistes de l’entitat bancària andorrana. És a dir, que l’ens que va publicar el famós Notice del març del 2015 i que va acabar provocant la nacionalització de BPA haurà de justificar amb més detall el perquè de la seva negativa a desclassificar com a material sensible els documents clau de la intervenció del banc.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT