PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut retira diversos medicaments que podrien ser cancerígens

La mesura afecta diversos genèrics per a la hipertensió arterial i respon a una alerta mundial de l’OMS

Per El Periòdic

Una dona es pren la pressió arterial en una farmàcia.
Una dona es pren la pressió arterial en una farmàcia. | Julio Carbo

El Ministeri de Salut ahir va ordenar la retirada de diversos medicaments per tractar la hipertensió arterial que contenen valsartan tot remetent-se a l’alerta que havia emès el dia abans l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Segons va informar l’organisme del país veí, però no va poder confirmar el Govern d’Andorra, en determinats genèrics amb aquest component s’ha detectat l’aparició d’una impuresa probablement cancerígena, motiu pel qual es va decidir retirar-lo com a mesura preventiva. 

Els medicaments que estarien afectats són els que contenen el valsartan que prové del laboratori xinès Zhejing Huahai Pharmaceutical Co., que incorporarien una impuresa que s’hauria pogut generar com a conseqüència d’un canvi autoritzat en el procés de fabricació d’aquest principi actiu. A part d’aturar la venda d’aquests productes i de retirar els que ja s’han distribuït, les autoritats europees de medicaments estan treballant amb la companyia asiàtica per avaluar el risc real que pot representar per als pacients i resoldre la situació el més aviat possible. 

Indicacions a seguir

Mentrestant, des de Salut, recomanen a les persones que estiguin tractant-se la hipertensió arterial amb genèrics que continguin aquest valsartan que acudeixin a un farmacèutic o consultin la llista de medicaments afectats publicada al web del ministeri per assegurar-se que el que estan consumint no es troba entre els lots inclosos en l’alerta. 

En cas que sigui així, insisteixen que els pacients no interrompin el tractament i visitin el seu metge perquè els indiqui quin altre medicament poden adquirir com a substitut. De cara als metges i als farmacèutics, el ministeri demana que estiguin al cas per detectar els pacients afectats i evitar que els que requereixin aquest tractament obtinguin un dels lots perjudicials.

L’alerta afecta diversos països d’Europa i del món

L’alerta ve de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i afecta diversos països europeus i de la resta del món que s’han proveït dels genèrics que provenen del laboratori xinès. L’Agència Europea del Medicament va anunciar que està revisant els medicaments que contenen valsartan com a principi actiu en detectar -hi una impuresa que està considerada com a possiblement cancerígena per als humans. Preventivament, va recomanar-ne la retirada, a la qual s’han aferrat països com Espanya, Itàlia o els Països Baixos. En el cas del veí del nord, el Govern no ha ordenat l’aturada de la seva distribució, però l’Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes Sanitaris francesa just ahir va llançar una alerta sobre els medicaments que incorporen aquesta substància en ser informada d’un «defecte de qualitat». Tot i així, va indicar que no hi havia risc greu per al pacient i no va exigir-ne la retirada preventiva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT