PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Demanda perquè les mamografies siguin gratuïtes sense límit d’edat

El representant dels jubilats a la CASS vol potenciar la prevenció

Una dona mentre li fan una mamografia.
Una dona mentre li fan una mamografia. | El Periòdic

El representant dels jubilats a la CASS, Jacint Risco, vol que les mamografies siguin gratuïtes per a dones des dels 50 anys i sense fixar un límit màxim d’edat. Actualment, la parapública només cobreix el 100% de la prova per a les usuàries que tinguin entre 50 i 69 anys i estiguis censades al Principat. Aquesta subvenció total s’emmarca en el programa de detecció precoç de càncer de mama, una iniciativa que s’adreça al col·lectiu de dones d’entre aquestes edats, oferint una mamografia cada dos anys. 

Risco defensa que les dones majors de 69 anys també s’haurien d’incloure al programa de diagnòstic precoç. «Elles també tenen possibilitats de patir un càncer de mama i d’acabar morint per la malaltia», va argumentar Risco, pensionista advocat especialitzat en temes socials i de seguretat social. 

Des del Govern es va assegurar que l’interval d’edat entre els 50 i els 69 és el que marca l’evidència científica com la més habitual en què es detecten casos de càncers de mama. L’Executiu també va voler subratllar que qualsevol persona pot sotmetre’s a una mamografia sense cap límit d’edat. «Només cal la prescripció mèdica i tenir drets a la CASS perquè aquesta cobreixi el cost de les mamografies d’acord al marc legal establert», van explicar des del Departament de Comunicació. 

Tothom pot accedir a fer-se la prova, però, a partir dels 70 anys, les usuàries assumeixen el 25% del cost de la mamografia, mentre que la CASS en cobreix el 75%, la proporció que se segueix per a la resta de tractaments i medicaments. 

Des del ministeri també es va aclarir que la parapública pot plantejar augmentar el percentatge de subvenció en casos en què les usuàries no tinguin ingressos o quan requereixin tractaments específics de molts despesa. 

La gratuïtat de les mamografies per a majors de 69 anys és una de les prioritats que es marca Risco, dues setmanes després d’haver guanyat les eleccions de la branca de jubilacions. A banda, també demanarà que es posi fil a l’agulla a la incorporació dels serveis de podologia a la cartera de la parapública. 

Josep Saravia, de l’Associació Andorrana contra el Càncer, posarà sobre la taula aquest reclam al setembre, quan es reuneixi amb el ministre de Salut, Carles Àlvarez. «Volem que ens donin explicacions», va apuntar Saravia. 

21 càncers del 2016 al 2017 

El programa de detecció precoç el càncer de mama es va posar en marxa el 2008. Durant el primer any es van fer prop 1.637 mamografies i es van detectar 12 càncers. Aquest any, el nombre de mamografies ha arribat a les 4.350. La quantitat de càncers de mama diagnosticats, també ha augmentat. Des del gener del 2016 fins al setembre de l’any passat, es van detectar 21 casos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT