PUBLICITAT

Vielha

Manifestació de ramaders contra els atacs de l'ós bru

Unió de Pagesos creu que la situació és "insostenible"

Per El Periòdic

Restes d'una euga atacada per l'ós Goiat al Pallars Sobirà
Restes d'una euga atacada per l'ós Goiat al Pallars Sobirà

Unió de Pagesos (UP) ha convocat una manifestació pel 31 d'agost vinent a Vielha per mostrar el rebuig del món rural pirinenc als atacs de l'ós bru contra el bestiar al Pirineu. L'organització preveu comptar també amb la representació de ramaders de l'Estat francès, amb els quals mantenen un contacte fluid atès que tots dos col·lectius estan afectats per la creixent presència de plantígrads alliberats al territori per les administracions superiors.

El coordinador territorial de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, l'alturgellenc Joan Guitart, ha explicat a l'ACN que l'Aran és un dels punts negres dels atacs, però que no es concentren només allà. Per aquest motiu, esperen reunir a la manifestació ramaders d'altres comarques catalanes i també del vessant occità. Guitart també ha lamentat que "darrerament s'està focalitzant tota la problemàtica de l'ós amb Goiat, però també hi ha d'altres óssos que ataquen i passen desapercebuts".

Transmissió de malalties

A banda dels atacs mortals contra ovelles, poltres o eugues, a la protesta s'hi ha sumat d'altres queixes del sector ramader com ara els danys d'altres animals alliberats, com ara el voltor comú, i la transmissió de malalties que aquesta fauna salvatge provoca al bestiar, especialment la tuberculosi. En aquest sentit, els afectats retreuen al Govern que, mentre que ells segueixen estrictament tots els controls sanitaris, l'administració no vigila l'estat de salut de tots els exemplars salvatges que ha alliberat o bé potenciat els darrers anys.

El sindicat denuncia que "la situació s'està tornant insostenible per als ramaders" i que "els atacs de la fauna protegida, especialment de l'ós i els voltors, són cada vegada més nombrosos, provocant danys directes al bestiar i d'altres d'indirectes, en forma d'abandó de pastures o d'increment de despeses en haver de prendre mesures extraordinàries". Alhora, consideren que la política actual, que planteja com a solució els agrupaments de ramats, és incompatible amb el compromís adquirit pel Parlament per potenciar la ramaderia extensiva, que per definició necessita grans espais de muntanya per dur-se a terme, informa RàdioSeu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT