Puigcerdà
Emergències estudiarà si cobra pel rescat als dos excursionistes
Els tècnics analitzaran si es tracta d'un cas d'imprudència
La Direcció General d'Emergències estudiarà si els excursionistes trobats amb vida aquest dilluns prop del Puigdegrós han de pagar els costos de l'operatiu de rescat, en considerar que es pot tractar d'un cas evident d'imprudència. Els dos rescatats, un home de 57 anys i una dona de 43, tots dos veïns de Sabadell, han estat localitzats a la zona del torrent de Malforat, ja en territori de l'Alta Cerdanya, a dos quilòmetres del cim i amb símptomes clars d'hipotèrmia.
En la roda de premsa per anunciar la troballa, el cap de la Regió d'Emergències de la Catalunya Central, Francesc Boya, ha dit que tot i que "el més important és que s'hagi pogut recuperar aquestes persones", ara "caldrà fer una anàlisi de tot plegat". Boya hi ha afegit que "és evident" que era un risc sortir a alta muntanya dissabte dia 27 al matí, quan totes les previsions meteorològiques apuntaven que seguiria nevant fins i tot a cotes molt més baixes, i ha recordat que "les persones del refugi de Malniu han dit que ja els havien aconsellat que no hi anessin".
La responsable del refugi ha corroborat, consultada per l'ACN, que els dos excursionistes havien arribat a la instal·lació en cotxe aquest dissabte cap a 2/4 de 10 del matí, i que s'havien proposat pujar la muntanya tot i el mal temps i les advertències dels mateixos treballadors de l'establiment. Els hi van recomanar, detalla, "que no hi havien d'anar, perquè les condicions no eren bones", i els hi van dir que "no és un cim complicat, però que pot ser molt complicat en condicions adverses, com pot ser boira i neu, que és el que hi havia". Però, malgrat tot, "ells van dir que no passava res i que si no ho veien clar ja tornarien a baixar".
De la seva part, la Gendarmeria francesa -que és qui ha els ha trobat, al terme municipal de Porta- ha dit que no es plantegen reclamar-los les despeses perquè a França no es cobra pels dispositius de rescat. Tot i això, un dels agents nord-catalans que hi ha participat ha assegurat que els dos aficionats "han tingut molta sort" de ser trobats amb vida, perquè les condicions meteorològiques, tal com ja s'havia previst, eren molt adverses.
Desenes d'efectius mobilitzats
Durant els dies de recerca s'ha treballat de forma coordinada amb tots els cossos operatius: vuit dotacions dels Bombers de la Generalitat (amb la presència del GRAE), Mossos d'Esquadra (que hi ha desplaçat 2 patrulles de seguretat ciutadana, 3 unitats de muntanya i un helicòpter); i els cos d'Agents Rurals, que avui han activat 8 agents (4 del Grup de Suport de Muntanya i 4 de la Cerdanya), a més a més de la Gendarmeria.
Els gendarmes han donat més detalls del rescat. L'helicòpter ha localitzat els dos excursionistes a la cota 2.700; és a dir, poc més de 200 metres d'altitud per sota del cim. En veure dues coses que movien, el pilot de l'helicòpter ha decidit aterrar i comprovar de què es tractava, tenint en compte que no feien cap senyal. Quan els policies s'han apropat a les dues persones han comprovat estaven "en 'estat de xoc'' perquè no feien cas a l'helicòpter i ''caminaven en direcció contrària''. Primer s'ha evacuat la dona a l'Hospital de Cerdanya i posteriorment l'home en un segon viatge.
A l'Hospital de Puigcerdà se'ls ha recuperat de la hipotèrmia que patien. A les extremitats presentaven petites congelacions i, per tractar-les, se'ls derivarà ara a l'Hospital Sagrat Cor de Barcelona. Francesc Boya ha explicat que "segurament s'han estat movent durant aquests dies, perquè les temperatures eren molt baixes i quedar-se quiet en aquestes circumstàncies és molt perillós", pel risc de morir d'hipotèrmia. Quan se'ls ha localitzat aquest dilluns al matí, el termòmetre marcava -7ºC i, a més a més, hi havia 30 centímetres de neu.
Nova crida a la prudència a la muntanya
Des d'Emergències han aprofitat per demanar una vegada més "prudència a la gent que surt a la muntanya" i "extremar les precaucions", atès l'actual augment de visitants que fan excursions i el fet que sovint no van prou preparats, cosa que els darrers anys s'ha traduït en un fort increment dels rescats de muntanya al Pirineu.