PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les protestes de França redueixen un 40% l’entrada de vehicles al Pas

L’efecte por ha provocat que amb prou feines 5.000 persones hi hagin acudit durant el cap de setmana

Per Lara Ribas

Desenes de manifestants amb armilles grogues tallen la carretera a la localitat francesa d’El Voló, propera a la frontera amb Espanya, dissabte.
Desenes de manifestants amb armilles grogues tallen la carretera a la localitat francesa d’El Voló, propera a la frontera amb Espanya, dissabte. | AFP / Raymond Roig

Les protestes d’aquest cap de setmana a França han provocat que l’entrada de vehicles al Principat per la frontera francoandorrana hagi disminuït un 40% respecte a qualsevol altre cap de setmana de tardor. «A falta de les dades definitives, l’entrada va ser molt fluixa dissabte –al voltant de dos milers de vehicles– i fluixa ahir –gairebé tres milers–; en total van arribar al Pas de la Casa entre 4.000 i 5.000 automòbils menys que en caps de setmana normals», va detallar a EL PERIÒDIC Jaume Bonell, el cap de Mobilitat. 

Els comerços i els restaurants van rebre molt pocs clients el dissabte i ahir van viure un lleuger repunt

La disminució de vehicles s’explica pels talls de carretera majoritàriament espontanis i intermitents que els francesos van realitzar sobretot dissabte però també ahir en diferents punts del territori per protestar contra l’augment del preu dels carburants anunciat al país gal. Les vies d’accés a Andorra no van quedar-ne al marge i, tal com van concretar des de Mobilitat, la RN20, que uneix el Pas de la Casa amb Tolosa, va patir talls al llarg del dissabte entre Acs i Tarascon i entre Foix i Pàmies, fet que va impossibilitar el pas dels vehicles i va fer avortar els desplaçaments de molts francesos. 

Continuïtat

Tot i que les protestes estaven previstes només per al dissabte, el desenllaç de la jornada en el conjunt de França –amb una manifestant morta; 409 ferits, 14 dels quals greus; 282 detinguts; i l’anunci del ministre de Transició Ecològica, François de Rugy, que el Govern es mantindria en l’augment del preu dels carburants– va suscitar noves reivindicacions durant el dia d’ahir. La regió fronterera amb Andorra, l’Arieja, no va viure excessives mobilitzacions, però diversos manifestants sí que van bloquejar els accessos a algunes gasolineres o estacions de servei de grans superfícies comercials. De fet, des de Mobilitat van assegurar que no havien registrat cap problema al llarg de la jornada i el cap del servei va precisar que «sobretot van haver-hi piquets laterals, però el trànsit no es va interrompre tant com dissabte». Ahir, segons va considerar Bonell, «el que va influir és l’efecte por». Una opinió que va compartir el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié: «La caiguda també es va notar ahir perquè van venir moltes menys persones que en caps de setmana anteriors». 

Pràcticament desert

Per tant, l’afectació no es va traduir en retencions a la xarxa viària, sinó que els francesos directament no superaven els talls de circulació i no arribaven al Pas de la Casa. Això va provocar que la localitat fronterera es veiés altament perjudicada. Ni gent passejant pels carrers, ni asseguda als bars i restaurants, ni comprant als comerços i supermercats. «La població estava buida». Així de clar va ser Carrié a aquest rotatiu. «Durant el matí de dissabte no va venir ningú, mentre que a la tarda algun francès va pujar a comprar i ahir ja es va deixar veure més gent», va explicar més detalladament. De tota manera, va opinar que és «lògic» si la carretera estava tancada. 

A tot França

Les manifestacions que es van estendre per tot el territori van aplegar dissabte al voltant de 300.000 persones, que es concentraven en punts estratègics de la xarxa viària francesa vestits amb armilles grogues per tallar el pas dels vehicles i demanar al president Emmanuel Macron que es faci enrere en l’increment dels preus dels carburants.

PUBLICITAT
PUBLICITAT