PUBLICITAT

Andorra la Vella

Querella per ingesta de fàrmacs a la Gavernera

La família de la menor intoxicada denuncia l’antiga directora del centre d’acolliment

Per Meritxell Prat

Vista de la façana del centre d’acolliment La Gavernera.
Vista de la façana del centre d’acolliment La Gavernera. | MARICEL BLANCH

Segona querella pels episodis d’irregularitats en el funcionament del Centre d’Acolliment d’Infants i Joves (CAI) La Gavernera. La família de la menor que va ser ingressada el passat mes de setembre després d’ingerir pastilles que havia agafat en una visita al domicili familiar ha denunciat l’antiga directora del centre per un presumpte delicte de lesions per imprudència professional, segons van explicar fonts properes a la família. L’acció es va dur a terme dimarts a la tarda i arriba després que la mateixa família ja es querellés contra dues educadores per suposats maltractaments.


La querella recull que els progenitors van perdre la custòdia de la noia el maig del 2016, moment en què va ingressar al CAI. Després d’uns primers mesos en què la menor estava bé i no s’havia detectat cap anomalia, «la situació es va anar degradant progressivament». A partir d’aquí s’inclouen tres episodis concrets. Una primera ingesta de fàrmacs que es va produir el novembre del 2017, de la qual figuren diligències davant el batlle i en les quals les educadores admetien que havia agafat les pastilles del centre. Un segon cas d’ingesta de pastilles, aquest el febrer del 2018. Per últim, també es detalla un intent de fugida de la noia. En aquest cas, va intentar escalar la reixa protectora, però va quedar atrapada i es va fer un tall a la mà que va requerir molts punts i d’un ingrés a l’hospital per tal d’intervenir-la quirúrgicament.


Davant d’aquesta situació s’acusa l’anterior directora del CAI no haver pogut garantir «el deure objectiu de cura» i s’assenyala que no es disposava de prou mitjans per impedir que la nena accedís a les pastilles, ja que aquestes no estaven guardades en algun lloc tancat amb clau.


Malgrat que el darrer episodi d’ingesta de fàrmacs, que havia agafat a casa de la seva mare, no s’inclou a la querella, sí que es retreu a la direcció del centre que no es posessin les mesures necessàries per detectar que la jove va entrar al CAI amb medicaments que posteriorment es va prendre.


En curs  

D’altra banda, pel que fa a la primera querella interposada, que la Batllia va admetre a tràmit, actualment es troba en curs i ja s’han fet algunes diligències. Ara s’està a l’espera que la justícia determini si també admet aquesta segona perquè segueixi el mateix curs. 

Reunió tensa amb les famílies per la nova política

La secretària d’Estat de Benestar, Ester Fenoll, va convocar ahir a la tarda una reunió amb les famílies dels usuaris de la Gavernera per tal d’exposar-los alguns canvis que es volen introduir en el funcionament. La convocatòria, però, citava les famílies a la sala d’actes del servei de Policia, fet que va generar el rebuig d’una part dels pares a assistir a la trobada. De fet, aquests progenitors amb el suport d’entitats com l’Institut de Drets Humans, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals i Stop Violències, van fer arribar una carta en què rebutjaven la localització escollida, instant a canviar-la per les dependències del departament de Benestar i recriminant que no se’ls hagués convocat per escrit (va ser per telèfon) ni se’ls hagués fet arribar un ordre del dia. Amb tot, no va rebre resposta i això va fer que part de les famílies no assistissin a la trobada. Fonts properes a la trobada van explicar que Fenoll va detallar als pares les noves polítiques que es volen aplicar al CAI per mirar de reconduir la situació, entre les que destaquen la possibilitat de traslladar els nois en pisos per tal de donar-los un espai que sigui el més similar possible que la llar familiar o revisar els protocols de treball amb les famílies per fer-los més senzills i entenedors, de manera que es puguin assolir objectius com la millora dels règims de visites.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT