Andorra la Vella
Un Manual Digest més fàcil de llegir
Villaró ha treballat durant cinc anys per donar una nova vida a l'obra
El Manual Digest, recopilació oficial dels usos i costums d'Andorra escrit per l'advocat Antoni Fiter i Rossell al segle XVIII, és des d'aquesta mateixa setmana una mica "més assequible", menys "barroc" i més "contemporani". En d'altres paraules, una mica més fàcil de llegir. Tot gràcies a un projecte de l'historiador i editor Albert Villaró, que ha comptat amb la col·laboració del també historiador Joan Massa. Un projecte que s'ha convertit en la versió més actualitzada del Manual Digest de 1748, que ha publicat Aloma Editors amb la col·laboració del Consell General, aprofitant els actes de celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra.
Villaró ha treballat durant cinc anys per donar una nova vida a l'obra de Fiter i Rossell, introduint uns criteris editorials "que recullen l'ortografia contemporània" però "conservant la prosòdia i l'estil original", ha defensat l'escriptor. Per posar algun exemple, Rossell feia acabar els plurals en 'as', i s'han passat tots a 'es'. També se n'ha millorat la puntuació, que l'advocat del segle XVIII feia servir de manera molt "erràtica" a la seva obra.
Tot plegat, permet que l'obra cabdal andorrana es pugui llegir "amb més facilitat". O bàsicament que es pugui llegir, ja que la darrera edició del Manual Digest, que data del 1987, "era pràcticament introbable" a les llibreries. De fet, aquest va ser un dels motius que va motivar a Villaró tirar endavant amb la reedició de l'obra, juntament amb el fet de poder dotar-la "d'uns nous criteris editorials que tractessin el Manual Digest com el que és, un llibre clàssic, viu i útil", ha defensat.
A banda, ha afegit Villaró, en aquesta edició, de la qual se n'han editat 2.500 exemplars, també tracta i desenvolupa tot l'aparell referencial i biogràfic que va fer servir Fiter i Rossell a l'època.
Del resultat final "n'estem molt satisfets", ha manifestat el també arxiver i arqueòleg, que ha agraït que la publicació s'hagi pogut treballar "com hem volgut fins a l'últim detall" i sense controls en tot el procés d'edició.
Ara ja no hi ha excuses per no llegir-se el Manual Digest. Tot i que "no és un llibre fàcil, és molt barroc, discursiu", reconeix Villaró. Anant més enllà, "no és un Quixot". Però és indispensable per entendre la història del país, i amb aquesta nova edició serà assequible per als professors poder "transmetre'l" als seus alumnes, ha defensat.