PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Moneyval constata el progrés d'Andorra contra el blanqueig

L’organisme corregeix a l’alça nou de les 12 recomacions prèvies

Seu del Consell d'Europa
Seu del Consell d'Europa | Arxiu ANA

El comitè del Consell d’Europa que avalua les mesures que adopten els països contra el blanqueig de diners i capitals, el Moneyval, va tornar a aprovar ahir a Andorra en un nou informe de seguiment. És a dir, ha corregit a l’alça nou de les 12 recomanacions de l’anterior estudi, que han passat de ser «parcialment conformes» a «conformes», i considera que el Principat «segueix progressant». En aquest sentit, ara compleix els criteris en matèria de cooperació nacional i coordinació, de comunicació de transaccions sospitoses o missatgers d’efectius, entre d’altres. A més, assenyala que les entitats bancàries tenen conductes laborals més ètiques. «L’informe ens diu que hem fet deures, que estiguem atents i que no abaixem la guàrdia», va indicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, que espera que el país compleixi amb més requisits en el pròxim control, que serà al desembre. La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, es va «congratular» dels resultats.

«Se’ns mira molt el nivell d’expedients oberts i sancions imposades, però la llei contra el blanqueig és del 2017 i es necessita un període llarg d’experiència per poder determinar si realment estem complint els requisits», va explicar el ministre. En aquest sentit, Puigcercós també va remarcar que «Andorra no té un històric suficient per fer avaluacions detallades». Respecte a la llei, Puigcercós va remarcar el «compromís d’adequar-se a la legislació europea».

Més enllà del text jurídic, Cinca va anunciar que «ara el que s’avalua és l’eficàcia de la llei. El que cal és aplicar-la». Tot i això, tant el ministre com la màxima representant de l’associació de bancs del país van destacar que «la millora s’ha accelerat en els últims anys».
Cinca va aprofitar l’ocasió per fer un balanç de l’evolució d’Andorra en aquesta matèria. «El 2011, quan vam entrar al Govern, no complíem cap requisit en 10 de les 40 recomanacions. El 2017 ja complíem en totes: n’hi ha 10 en què el Moneyval no té res a dir, 24 en què es compleix pràcticament amb tot el que demanen i sis on es compleix parcialment», va detallar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT