PUBLICITAT

La Cerdanya debat sobre la idoneïtat de la vegueria

  • Hi va haver coincidència en que potser el desplegament no s'ha fet adequadament
EL PERIÒDIC
PUIGCERDÀ

Periodic
Gallart, Pous, Planella i el moderador, Guillem Lluch Foto: Gael Piguillem

Amb la finalitat de debatre sobre la realitat cerdana i els problemes i interessos dels cerdans, el Grup de Recerca de Cerdanya ha iniciat un cicle de taules rodones sota la denominació de Fòrum Cerdanya, amb la intenció de dotar la comarca d’un marc estable on es reflexioni sobre allò que realment interessa a la gent, defugint debats estèrils i artificiosos i amb la participació de la pròpia gent de la comarca. El GRC lidera aquesta iniciativa, pionera a la comarca, però no exclusiva, i fa una crida a les diferents institucions de la comarca a afegir-se a aquest ambiciós projecte de reflexió sobre l’entorn i les diferents problemàtiques que l’afecten.

Les principals conclusions de cada debat seran recollides i estaran disponibles en format electrònic a lapàgina web www.recercacerdanya.org .

Dissabte passat, i dins del marc del Fòrum Cerdanya, el Grup de Recerca de Cerdanya va organitzar un debat titulat: La Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Un mal negoci per Cerdanya?. Van participar en aquesta edició els principals representants polítics de la comarca i el seu entorn: Joan Planella, alcalde de Puigcerdà; Joan Pous, expresident i actual vicepresident del Consell Comarcal de la Cerdanya; Amadeu Gallart, exalcalde de La Seu d’Urgell (1978-1983) i pare ideològic de la Vegueria de l’Alt Pirineu; i Guillem Lluch, periodista i moderador del debat.

Al debat es van plantejar qüestions com: ¿Quina és la valoració sobre la creació de la vegueria? ¿És idoni l’àmbit territorial que agrupa aquesta vegueria? ¿Quin paper juguen els habitants del territori? ¿Han estat prou consultats en el procés?

Aquestes preguntes es van contestar des de postures diverses, tot sovint antagòniques. Des de qui creia que la vegueria era una bona idea i que representaria un progrés per a les comarques pirinenques, fins a qui pensava que seria una ruïna total per a les comarques del Pirineu.

Sí que va haver coincidència en el fet que potser el desplegament de la Vegueria no s’ha fet adequadament i que no s’ha consultat prou els habitants del territori abans de tirar endavant el projecte. També es va considerar poc probable que, encara que hi hagués un canvi de color en el Govern de la Generalitat, la vegueria es tirés enrere.

Malgrat tot, un altre punt de coincidència va ser que després del repàs fet pel TC a l’Estatut i, en concret, a l’apartat de les vegueries, difícilment es veurà aviat la implantació definitiva de la vegueria de l’Alt Pirineu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT