PUBLICITAT

Un consorci per mostrar els espais de memòria de l'Alt Pirineu

  • La Generalitat ha invertit 396.908 euros en la recuperació dels indrets
EL PERIÒDIC
MONTELLÀ I MARTINET

Periodic
El conseller Joan Saura visita el parc dels búnquers de Martinet, ahir Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

La Generalitat, els ajuntaments de Montellà i Martinet, Sort i la Pobla de Segur, els consells comarcals del Pallars Jussà i Pallars Sobirà i la Universitat de Lleida, han creat un consorci amb el nom de Pirineus territori de memòria.

El consorci s'ocuparà de gestionar i difondre els espais de memòria de l'Alt Pirineu: el parc dels búnquers de Martinet, la presó-museu de Sort i el futur centre Pirineus en guerra de la Pobla. El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va afirmar ahir que «els espais que dignifiquen el Memorial democràtic a més de recuperar la identitat dels pobles suposen un dinamitzador turístic i econòmic del territori».

El consorci Pirineus territori de memòria, similar als que ja existeixen a les Terres de l'Ebre per recuperar els espais de la Batalla de l'Ebre i a Girona per promoure les rutes de l'exili, neix amb l'objectiu d'unir els esforços de totes les institucions implicades per impulsar els espais de memòria històrica que hi ha al Pirineu.

TRES OBJECTIUS / El consorci es marca tres objectius: primer de tot gestionar el centres d'interpretació que hi ha al Pirineu, els tres grans com són el Parc dels búnquers, la presó-museu i el centre Pirineus en guerra, però també els petits espais i senyalitzacions integrats en la Xarxa d'Espais de Memòria; en segon lloc el consorci, a través dels tres centres de referència, el de Martinet, Sort i la Pobla, pretén dinamitzar els projectes de recuperació, senyalització i difusió de totes les rutes o espais de memòria del territori.

I en tercer lloc es vol millorar la relació amb altres centres de característiques similars, com els de l'Ebre i Girona, i amb fundacions i arxius que es dediquin a l'estudi dels temps de la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial o el feixisme, informa l'ACN.

14 LLOCS ESPECIALS / El Pirineu compta actualment amb 14 espais de memòria recuperats, rutes, centres d'interpretació o vestigis, tots integrats a la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya que impulsa el Memorial Democràtic.

La Generalitat ha destinat, durant aquest mateix exercici, 396.908 euros en 11 projectes de recuperació del patrimoni memorial a la demarcació de l'Alt Pirineu i l'Aran. Al llarg de la carretera N-260, entre Martinet i la Farga de Moles es van construir un gran nombre de fortificacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT