PUBLICITAT

Predomini d’ERC als municipis de l’Alt Pirineu

Els escons del Congrés i el Senat de la demarcació de Lleida es mantenen

Per El Periòdic

Miquel Caminal celebra a la seu d’ERC a Lleida els resultats del 10-N.
Miquel Caminal celebra a la seu d’ERC a Lleida els resultats del 10-N. | ACN

Els mapes de resultats, pel que fa a l’Alt Pirineu, van reflectir novament un predomini d’ERC com a formació més votada a la majoria de municipis, tant a l’Alt Urgell com a la Cerdanya i els dos Pallars, incloent les capitals comarcals (la Seu, Puigcerdà, Tremp i Sort), segons va informar Ràdioseu. A més, també va destacar el manteniment del repartiment d’escons a la demarcació de Lleida (2 diputats per a ERC, 1 per a JxCAT i 1 pel PSC; i al Senat, 3 escons per ERC i 1 per JxCAT), juntament amb la consolidació del vot independentista en comicis estatals i l’ascens del partit d’ultradreta espanyolista Vox, principalment al centre i al sud d’Espanya.

En la gran majoria de casos Esquerra va guanyar seguida de prop per Junts, que va vèncer en quatre municipis de l’Alt Urgell, tres de la Cerdanya, tres més del Pallars Jussà i un del Pallars Sobirà. A l’Aran, en canvi, el PSC-PSOE va ser el grup més votat a bona part de les poblacions, tret d’Es Bòrdes i Bausén –on va guanyar ERC– i Arres, on ho va fer el PP. A l’Alta Ribagorça, ERC va guanyar a la Vall de Boí i a Vilaller, i el PSC-PSOE ho va fer al Pont de Suert. D’altra banda, el municipi pallarès de Farrera va ser –juntament amb Lluçà– l’únic de Catalunya on la CUP va imposar-se amb més vots.

Miquel Caminal, que va revalidar l’acta de senador com a número 2 d’ERC a la cambra alta, va valorar «molt positivament» els resultats del partit perquè « hem tornat a guanyar a Catalunya», per segona vegada consecutiva, i tot i la pèrdua de vots va considerar assolit l’objectiu de «tornar a Madrid més forts».

Per JxCAT, el regidor olianès Ricard Pérez (candidat número 3 pel Congrés) va mostrar-se satisfet perquè, tot i el descens de participació, van recuperar vots en molts municipis i van «superar les enquestes, que fins i tot auguraven una pèrdua de suports».

En nom del PSC, el primer secretari de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig va valorar especialment la nova victòria de Pedro Sánchez a nivell estatal i va creure que ara cal «dialogar i buscar punts d’entesa per desbloquejar la situació» i configurar «un govern progressista, d’esquerres, que deixi enrere el bloqueig dels darrers mesos i que es posi a treballar pel benestar dels ciutadans i les ciutadanes».

En canvi, el portaveu d’ECP a la Seu, Jordi Pino, va concloure que aquestes eleccions «han estat una errada monumental de Pedro Sánchez» perquè s’ha passat «de tenir una proposta de pacte d’esquerres, amb totes les dificultats que puguin tenir les negociacions, a fer unes eleccions en les quals ha donat vida al PP i ha donat ales al partit d’ultradreta Vox».

Per la CUP, el regidor urgellenc Bernat Lavaquiol va rebre amb satisfacció els resultats de la primera presència del partit en aquestes eleccions, tenint en compte que han fet la campanya «amb molt pocs recursos». Lavaquiol va recordar que van decidir presentar-se «pel context de repressió brutal» a Catalunya i va advertir que l’ascens de Vox requereix «seguir estant al carrer». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT