PUBLICITAT

L’ONU renya Andorra per limitar els drets de salut sexual de les dones

El Govern emetrà un informe per explicar que el servei d’acompanyament corregirà carències

Per Adrià Esteban

La seu de l’ONU a Ginebra.
La seu de l’ONU a Ginebra. | AFP

Les observacions que va fer públiques el passat dilluns el Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) reflecteixen la preocupació de l’ONU respecte als drets de salut sexual i reproductiva del gènere femení al Principat. Així doncs, l’estudi renya a Andorra perquè «cap mesura ha estat presa per implementar les recomanacions» que ja es van aportar en els darrers informes en l’àmbit de la salut. 

«La interpretació del dret a la vida a la Constitució limita els drets de salut sexual i reproductiva de les dones», assegura el document, que expressa el seu malestar pel fet que «les dones i les noies estiguin obligades a viatjar fora de l’Estat per poder avortar a països on legalment es disposa per motius més amplis». Així mateix, el text, de dotze pàgines, posa èmfasi en què «les dones i noies sense recursos», en referència a les dones pobres, les dones migrants i les nenes, «poden estar obligades a portar els seus embarassos a ple termini o a haver d’avortar de manera insegura, cosa que pot comportar dolor i patiment mental greus». 
En aquest sentit, l’informe reitera les seves recomanacions per tal que Andorra legalitzi l’aturada de l’embaràs almenys en els quatre supòsits bàsics, és a dir, risc de la vida per a l’embarassada, violació, incest o deteriorament greu del fetus. A més, també insta a despenalitzar l’avortament en la resta de casos. 

El contrainforme del govern

Aquestes conclusions estan extretes a partir del quart informe periòdic que Andorra va presentar corresponent al període 2013-2018 i també recullen les declaracions efectuades per Stop Violències, com a associació convidada a la Cedaw, el passat mes d’octubre a la seu de l’ONU. Ara bé, l’estudi no s’atura aquí i esmenta altres consideracions que l’Executiu té previst explicar a través d’un contrainforme que traslladarà a l’organisme internacional. 

El document deixa palès que «els proveïdors d’assistència sanitària i els assessors d’embaràs no poden proporcionar informació lliurement sobre l’avortament per por de ser processats per violar l’article 108 del Codi penal», quelcom que segons l’Executiu es resoldria a partir de la creació del servei d’atenció integral a la dona, que es posarà en marxa «a curt termini». De fet, aquesta mesura, sorgida de la darrera campanya electoral, no va arribar a temps a ser inclosa en l’informe que Andorra va tancar el passat mes de febrer. Per tant, el Govern considera que amb el servei d’acompanyament per avortar a l’estranger es «donarà continuïtat i s’ampliarà els programes existents» per atacar dues de les recomanacions que fa la Cedaw, la que fa referència a garantir la protecció jurídica dels serveis mèdics i la que parla de preservar els serveis assistencials post-avortament per a les dones independentment de si han patit un avortament il·legal o legal.

Les al·legacions del Govern

Paral·lelament al contrainforme, l’Executiu presentarà també un seguit d’al·legacions per desmentir algunes de les consideracions efectuades per la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés. En les conclusions de l’estudi es posa de manifest que a Andorra està «limitat» l’accés als anticonceptius moderns i que existeixen «barreres» per obtenir informació sobre salut reproductiva. Davant d’aquestes afirmacions, el Govern ja va rebatre ahir, a través d’un comunicat, la defensa dels programes de sensibilització als Centres d’Atenció Primària i als Punts Joves que ja disposa el país, on, entre d’altres aspectes, la població pot adreçar-se per accedir a informació sobre mètodes anticonceptius moderns i els pot adquirir sense problemes. 

Respecte les polèmiques declaracions de la magistrada Canòlic Mingorance, l’Executiu no va aclarir si també efectuarà cap tipus de correcció davant l’ONU. En qualsevol cas, per tot plegat, Andorra va convidar un cop més a la Cedaw a fer una visita oficial al país «per valorar in situ el contingut de l’informe presentat». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT