PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Assandca critica l’enfocament del Govern sobre la radioteràpia

Saravia creu que amb l’assessorament extern vol avalar la seva posició

Per Lara Ribas

L’aparcament on va projectar-se la unitat de radioteràpia, al costat de l’hospital.
L’aparcament on va projectar-se la unitat de radioteràpia, al costat de l’hospital. | MARICEL BLANCH

El president d’Assandca, Josep Saravia, considera que amb la recerca d’un assessor extern per a l’aplicació del tractament de radioteràpia al Principat el Govern «està buscant una forma de justificar que no es construeixi l’equipament que l’anterior ministre de Salut va prometre». Tot i així, Saravia va lamentar un cop més en declaracions a aquest rotatiu l’enfocament «erroni» de l’actual titular de Salut, Joan Martínez Benazet, i va reclamar que en comptes de fixar-se en la viabilitat de la unitat de radioteràpia miri quina és la seva «demanda social». 

«Hi ha demanda però no suficient per rendibilitzar l’equipament. Tots sabem quina és la realitat d’un país petit com el nostre, però hem de tenir present que ara mateix els malalts de càncer fan 200 quilòmetres per rebre un tractament que dura dos minuts», va voler posar de relleu el president d’Assandca. Ara bé, ell mateix va admetre que actualment hi ha «un abisme» en aquest tema amb Benazet i que és molt difícil fer-lo canviar d’opinió. «Ja era d’aquest mateix parer quan era director assistencial del SAAS però aleshores el cap de Govern i el ministre de Salut van prendre de decisió de tirar endavant la unitat de radioteràpia», va recordar Saravia. 

De moment, tal com va anunciar Benazet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del passat dimecres, el Govern està treballant en la licitació d’un concurs internacional per seleccionar una entitat que no només s’ha d’encarregar d’assessorar l’Executiu sobre les millors opcions de cara a aplicar o no el tractament de radioteràpia al Principat, sinó també de donar-li suport i guiar-lo al voltant de les darreres novetats de la tècnica. Fins que no hi hagi una decisió oficial sobre si finalment es tira endavant amb l’equipament, des d’Assandca no volen fer cap acte reivindicatiu, però en cas que es confirmi la negativa a la unitat de radioteràpia Saravia ja va avançar que es treballarà en una possible recollida de signatures i es buscarà el suport dels diversos grups parlamentaris per pressionar al seu favor.

Pel que fa a la posada en marxa del servei de taxi per desplaçar-se fins als centres on actualment els malalts reben el tractament de radioteràpia, el president d’Assandca va valorar-ho positivament però igualment va voler incidir en el cost personal que representa. «El desgast és molt gran i mentre continuï aquesta indecisió, la gent seguirà patint-ne les conseqüències», va lamentar Saravia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT