PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El 92% de la població se sent segura davant els riscos naturals

Les esllavissades, els allaus de neu i les fortes nevades són els principals perills

Per Adrià Esteban

Font: CRES
Font: CRES | Infografia: PAKO TEMPRADO

Una de les qüestions més candents que el Centre de Recerca Sociològica (CRES) va analitzar a l’Observatori del segon semestre del 2019, a demanda de Protecció Civil, va ser la percepció dels riscos naturals, just un mes i mig després de l’esllavissada a la zona de la Portalada. En aquest sentit, l’enquesta va concloure que un 92,7% de la població es sent segura davant els riscos naturals d’Andorra, una xifra que s’eleva en sis valors percentuals respecte al 2005, la darrera vegada que aquesta qüestió va ser objecte de pregunta. Tant sols un 13,5% dels enquestats va respondre «poc o gens» i un 0,3% va declinar contestar.

«Segur que ha influït. La propera vegada que ho demanem intentarem fer-ho a l’hivern», va afirmar el director del CRES, Joan Micó, en referència al dispositiu de seguretat efectuat davant del centre comercial del Punt de Trobada. De totes maneres, la percepció canvia quan es pregunta sobre l’exposició d’Andorra als riscos naturals. En aquest sentit, un 45,1% dels enquestats creu que el país està «molt o bastant» afectat pels riscos naturals, mentre que un 51,9% pensa el contrari, unes xifres molt semblants respecte a les de 2005.

D’altra banda, a l’hora de classificar els riscos naturals, en una escala del 0 (no afecta gens al país) al 5 (afecta de manera molt important al país), els enquestats opinen que les esllavissades (amb un 3,3) són el principal risc que pot arribar a sacSejar el territori. Li segueixen, des de la curta distància, els allaus de neu (3,0), les fortes nevades (3,0), les onades de fred (2,5), les tempestes (2,3) i les inundacions (2,1). En darrer lloc, i per tant amb una puntuació mitjana més baixa, apareixen els incendis (1,9) i els terratrèmols (1,4).

Per últim, una dada rellevant és que el 56,7% de la població assegura que no té suficient informació sobre els riscos naturals a Andorra. A l’hora d’informar-se, televisió i xarxes socials són els canals més efectius per a que Protecció Civil traslladi els seus missatges. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT