PUBLICITAT

Retiren les carpes de l’estany de Puigcerdà

La seva presència afecta les espècies autòctones i contamina l’espai

Per El Periòdic

Agents Rurals treballant a l’Estany de Puigcerdà
Agents Rurals treballant a l’Estany de Puigcerdà | ACN

El cos d’Agents Rurals de Catalunya preveu extreure més d’un miler de carpes i d’altres espècies exòtiques invasores que fins ara habitaven l’estany de Puigcerdà. La intervenció va començar ahir dilluns i s’allargarà fins avui dimarts, i es fa de forma conjunta entre l’Ajuntament de la capital cerdana i una empresa especialitzada en el rescat d’aquest tipus de peixos.

Èric Gras, agent major de fauna, caça, pesca i producció d’animals de la Cerdanya, va explicar que la tècnica que s’utilitza per a la retirada d’aquestes espècies al·lòctones és la pesca elèctrica. Segons l’agent, aquest mètode va permetre que ahir, en poc més d’una hora d’actuació, s’apartéssin un total de 200 carpes i carpins. Amb aquetes dades, Gras va detallar que aquest ritme de treball de la primera jornada podria suposar la retirada de més d’un miler d’exemplars de l’estany.

Per la seva banda, Marta Rufiandis, regidora de Medi Ambient, parcs i jardins de l’Ajuntament de Puigcerdà, va detallar que la presència de carpes també ha comportat una contaminació de l’aigua. Per aquest motiu, era necessària la seva retirada. 

L’actuació ja s’havia programat per la segona quinzena del passat mes de gener, però a causa de les condicions meteorològiques adverses que es van donar, no es va poder realitzar. No obstant això, el baix nivell d’aigua que el llac ha presentat al llarg d’aquestes setmanes per la previsió de la intervenció, ha donat la possibilitat de fer tasques de neteja i manteniment de la instal·lació. Concretament, es va refer una part de les parets del llac i es va fer una neteja profunda del fons de l’estany. A més, Rufandis també va anunciar que amb el descens del volum d’aigua es van fer evident alguns objectes que els brètols havien abocat al fons de l’estany els darrers anys.

Gras va recalcar que la presència de les carpes és forçosa, per introducció de l’home, i afecta negativament a l’habitat de les truites, espècia que sí és autòctona. Per aquest motiu, els Agents esperen que la retirada dels peixos invasors suposi una remuntada de la població de truites. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT