PUBLICITAT

Andorra la Vella

Tests als familiars per entrar a les residències sociosanitàries

Salut vigilarà als col·lectius més vulnerables, com qui estigui en contacte directe amb els turistes

Per Tatiana Navarro

Compareixença del ministre Benazet.
Compareixença del ministre Benazet. | Consell General

Des de l’inici de la pandèmia sanitària al país, el passat 13 de març, les defuncions als centres sociosanitàris s’han elevat a 27, representant el 52% de les morts. Dada que per al ministre de Salut, Joan Martínez-Benazet, posa de manifest que són sectors de la població que s’han de «protegir especialment». Per això, quan s’engegui l’anomenada normalitat amb restriccions, els familiars de les persones usuàries hauran d’habituar-se a controls exhaustius per poder veure als seus familiars. 

També ho faran les persones que treballen en sectors enfocats al turisme i que hauran d’atendre a visitants sense conèixer si han passat la malaltia o no. O els professors, a fi d’evitar que torni a haver-hi un brot en un centre educatiu. Totes aquestes mesures, tal com va explicar ahir el ministre en la comissió legislativa per parlar de la crisi del coronavirus, «no són definitives», i poden anul·lar-se en el moment en què es detecti una situació de risc o un nou brot, com previsiblement apunta Benazet que passarà a la tardor.

L’àrea d’hospitalització del Cedre ha atès a 107 persones. Infraestructura que ha servit per aïllar a la població més vulnerable i que es tornarà a fer servir en un futur. El Cedre destina tres plantes a pacients Covid, siguin actius o convalescents.

 

Tornada a la normalitat

El doble cribratge permetrà «tornar a la normalitat l’1 de juny», va reafirmar el ministre. La situació estarà acompanyada per un cribratge a «grups poblacionals sentinella» i «l’ús de mascareta, la higiene de mans i mantenir la distància de seguretat». 

 

Reforç de l’UCI

L’arribada dels professionals sanitaris cubans va suposar un reforç del personal sanitari a àrees crítiques, com l’UCI o les residències sociosanitàries. Tres dels professionals han marxat, mentre que la resta tornaran a Cuba entre finals d’aquest mes i finals de juny. 
Un cop deixada enrere les situacions crítiques sanitàries, el ministeri de Salut és conscient de la necessitat d’incrementar el personal en aquestes àrees. A més, però, el SAAS treballarà en la formació en ventiladors mecànics a professionals d’altres àrees per, en cas que sigui necessari, puguin fer de reforç.

D’altra banda, i pel que fa a les màquines TMA, donades per l’empresa Grífols, Benazet va assegurar que no havien tingut cap cost i que, a més, podien aconseguir els reactius a preu de cost (18 euros) En contrapartida, les PCR al país valien uns 50 euros i les que es van enviar a Espanya van superar els 90. Les màquines entraran en funcionament dijous o divendres, i permetran seguir amb l’estratègia de fer moltes proves per veure la situació epidemiològica en cada moment. Així, el SAAS podrà dur a terme fins a 2.000 TMA diàries.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT