Escaldes-Engordany
Les Jornades Europees de Patrimoni acullen 1.300 persones
El programa inclou visites especialitzades i acompanyament d’experts
El Departament de Patrimoni Cultural va organitzar al llarg de la setmana passada un seguit d’activitats per apropar el patrimoni del país a la ciutadania en el marc de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni. El balanç de totes les activitats ha estat més que positiu, amb la participació de més de 1.300 persones, un èxit tant de participació com de valoració per part dels assistents. En aquest sentit, cal remarcar que en la majoria d’activitats es va exhaurir l’aforament i que hi va haver un molt bon retorn dels visitants a les xarxes socials.
El programa d’activitats va comptar amb la participació de l’Àrea de Museus i Monuments, els comuns, l’Àrea de Recerca + Innovació, el Departament de Participació Ciutadana, les editorials Anem i Aloma, Molines Patrimonis, els veïns del Quart de Sornàs i l’ONCA, Regirarocs, Velles Cases Andorranes, així com altres col·laboradors i voluntaris. El lema de les Jornades Europees de Patrimoni 2022 ha estat Patrimoni sostenible, una consigna que ha orientat un programa pensat per a tots els públics.
El programa va incloure visites especialitzades amb l’acompanyament dels tècnics en patrimoni. En la visita a Sant Vicenç d’Enclar, els assistents van prendre consciència de la meticulositat i el rigor necessaris per restaurar el patrimoni; la passejada a la Roureda de la Margineda va despertar la curiositat dels visitants per la història del país; i les visites als Orris d’Encamp i la Vall de Sorteny van permetre fer una altra mirada al paisatge, identificant manifestacions de l’ocupació humana en l’alta muntanya.
Durant la setmana també es van presentar dues publicacions estretament vinculades al patrimoni, al seu coneixement i protecció: Homes i dones de Canillo, als auficis, de Robert Lizarte, i Moles i molins fariners d’Andorra, de Francina Pons Pifarré. Així mateix, es va promoure la descoberta d’algunes esglésies poc visitades, es van fer visites gratuïtes i guiades al patrimoni i es van oferir tallers i altres activitats als museus.
La visita al centre emissor de l’antiga Radio Andorra a Encamp va ser el darrer acte programat d’aquestes jornades. Acompanyant als tècnics de Patrimoni hi van assistir fills d’antics treballadors i més de 50 persones. Aquesta darrera activitat va consistir a redescobrir els recentment restaurats emissors, els que van popularitzar el nom d’Andorra molt més enllà de les nostres fronteres amb el famós: «Aquí Radio Andorra. Emisora del Principado de Andorra».
A causa de la meteorologia, la visita al Roc de les Bruixes i a la Farga del Madriu es van ajornar, la primera per a aquest divendres i la segona per al dissabte. Per tant, encara queda una oportunitat per conèixer i descobrir aquest patrimoni de la mà dels arqueòlegs i els historiadors del país.
Cal recordar que fins al dia 14 d’octubre encara està activa la consulta ciutadana per votar el següent bé cultural a restaurar, mitjançant el formulari del web de Participació Ciutadana www.visc.ad.