PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’APBI creu que s’ha d’actuar amb urgència per equilibrar l’habitatge

Els propietaris reconeixen que no és una tasca senzilla, però estan a disposició del Govern per aportar idees

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una parella que consulta ofertes en l’aparador d’una immobiliària.
Imatge d’arxiu d’una parella que consulta ofertes en l’aparador d’una immobiliària. | Sergi Pérez

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) considera que el Govern ha de prendre «mesures urgents» per tal de «trobar un equilibri en el sector immobiliari». Segons va declarar la nova gerent, Belén Catalán, l’Executiu hauria de definir un «pla d’acció ràpidament per tal de cobrir aquesta demanda» refermant que «l’habitatge és un bé de primera necessitat», tot i reconèixer que «no és una problemàtica fàcil de resoldre». La nova junta de l’APBI assenyala que «el sector immobiliari s’ha descontrolat», i tenint en compte la gravetat de la situació i la proximitat de les eleccions generals, saben que la de l’habitatge serà una temàtica recurrent en el debat públic i polític fins a la data dels comicis. És per això que «des de l’APBI estem oberts a parlar amb el Govern i amb tots els grups parlamentaris per tal de trobar solucions efectives per a la població andorrana», tot i puntualitzar que «és responsabilitat directa de les administracions dur a terme mesures per atenuar o revertir aquesta situació de tensionament del mercat».

No obstant això, l’APBI qüestiona les diferents accions empreses en aquesta matèria per part de l’Executiu. «Els últims anys, el país ha viscut un creixement de la promoció immobiliària molt important, i això ha portat a plantejar un control al sector. Però pensem que la moratòria és una mesura radical que ha afectat molts inversos amb projectes sobre la taula», va detallar Catalán, que va refermar que «són decisions molt delicades i s’ha de vigilar». A la vegada, la gerent va assenyalar que «s’ha de ser coherent entre les coses que es diuen i les que es fan, i si es porta temps reconeixent que tenim un problema amb l’habitatge, no podem estar d’acord amb la moratòria, perquè l’única cosa que està fent és agreujar el problema», asseverant que «si es fa menys construcció, també sortirà menys habitatge de lloguer, i un cop més, per la llei de l’oferta i la demanda, els preus tendiran a anar a l’alça».

L’associació tampoc està d’acord amb la limitació de l’augment dels lloguers per l’any vinent, exposant que «els propietaris estan assumint uns costos molt elevats per mantenir els seus habitatges en condicions i complir amb els canvis normatius que s’exigeixen, i no ho estan podent traslladar als llogaters», cosa que «està desincentivant molt que el propietari vulgui mantenir els seus actius al mercat del lloguer». En aquest sentit, Catalán va lamentar que «el sector de l’habitatge està intervingut des de l’any 2009», i això «no està ajudant ni promovent la creació d’oferta de lloguer, perquè els inversors no veuen viabilitat als seus projectes». En aquest sentit, des de l’APBI aposten per «deixar que el mercat s’autoreguli».

Així mateix, pel que fa a la taxa sobre els pisos buits, la nova junta sosté que «està afavorint encara més que els propietaris posin aquests immobles a la venda en comptes de llogar-los», així que en lloc de gravar-los «una solució podria ser una bonificació fiscal per tal de posar-los al mercat del lloguer». Finalment, en relació amb la inversió estrangera, consideren que «és un atractiu interessant per Andorra, que pot aportar valor i creixement econòmic», tot i apuntar que seria escaient «ser més selectiu i establir controls més estrictes».

Per tot plegat, des de l’APBI insisteixen en la seva mà estesa de cara a fer propostes en aquesta matèria, recollint les que ja han anat traslladant als diferents governs dels darrers anys. Per exemple, «hem suggerit la cessió de terreny públic per fer explotació i construir-hi habitatges que després es puguin afegir al mercat del lloguer». Des de l’associació també han plantejat «incentivar la construcció d’habitatges destinats al lloguer amb millores fiscals», així com «millorar la seguretat jurídica». Respecte d’aquest darrer punt, Catalán va fer referència a l’agilització del procés de desnonament, el qual va valorar que actualment és «llarg», ja que «es pot arribar fins als dos anys per treure una persona que no compleix amb les obligacions contractuals». Així, «dotant de més agilitat aquest tràmit, es poden posar en circulació de nou els habitatges afectats», i va indicar que «sabem que el Govern està treballant cap aquesta línia i creiem que la millora serà un punt positiu».

Finalment, des de l’APBI també van remarcar la seva preocupació per l’increment dels costos dels materials de la construcció, sumat a altres factors que influeixen en els preus com la inflació o la guerra d’Ucraïna, fets que limiten l’actuació en reformes i que «està perjudicant molt els propietaris». És per això que justifiquen, pel que fa a la intervenció pública i les darreres mesures, que «com qualsevol altre negoci, es tracta d’empresaris que volen un retorn positiu de les seves inversions», i per tant, malgrat que «estem disposats a trobar solucions per resoldre la problemàtica, volem que se’ns tingui en consideració». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT