PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra començarà amb les campanyes de prevenció del càncer de còlon el 2023

Es faran cribratges entre homes i dones a partir dels 50 anys que no tinguin factors de risc

Per El Periòdic

La jornada de recerca en oncologia organitzades per la Fundació Crèdit Andorrà.
La jornada de recerca en oncologia organitzades per la Fundació Crèdit Andorrà. | ANA/M.P.

Les campanyes de prevenció del càncer de còlon entre la població general que s'havien de posar en marxa el 2020 però que es van veure aturades a causa de la pandèmia es reprendran a partir del 2023. Així ho ha explicat aquest dissabte el coordinador clínic de l'àrea d'oncologia del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Santiago Albiol, en declaracions a la premsa en el marc de la celebració de les primeres jornades d'oncologia organitzades des de la Fundació Crèdit Andorrà. Seguint la línia de les campanyes de prevenció que s'efectuen per detectar el càncer de mama, la idea és començar una sèrie de cribratges entre homes i dones a partir dels 50 anys que no tinguin factors de risc, ja que a aquestes persones se les tracta per una altra via.

Albiol ha manifestat que es tractarà d'un cribratge que no parteix de l'oncologia, sinó que es tracta d'una acció que s'impulsarà des del Govern a través del ministeri de Salut. "Ja fa temps que es treballa amb això. La Covid va suposar una frenada perquè hi havia altres prioritats en aquell moment i ara està a punt de posar-se en marxa un cribratge per poder detectar, a través de la femta, la possibilitat que hi hagi algun risc entre la població" ha dit. De fet, ha assegurat que fins ara ja s'ha anat fent promoció d'aquesta qüestió "i confio que aviat ja comenci la campanya i s'expliqui bé a la ciutadania".

El doctor ha detallat que les persones cada vegada són més conscients de sotmetre's a revisions i saben que "la prevenció és important". En aquest sentit, ha indicat que la població d'Andorra "és bastant conscient que s'han de fer mesures preventives", ja que "s'ha incidit molt en el tema dels hàbits saludables" i al Principat "també hi ha molta gent que està bastant conscienciada, que fa esport i que menja més sa i això té un impacte molt rellevant sobre el diagnòstic i sobre la baixada de les possibilitats de morir-se per qualsevol càncer".

En relació amb la situació de l'oncologia a Andorra, l'expert ha posat en relleu que, precisament, "els tumors més freqüents que veiem a la consulta habitualment són els que hi ha a tot arreu, com són el càncer de mama i el de còlon". Tot i això, ha incidit en què "no són dades poblacions", sinó els casos dels pacients que es tracten a la consulta. De fet, ha explicat que durant el darrer any s'ha experimentat un increment en les primeres visites relatives a qüestions oncològiques, "no perquè s'hagi augmentat molt la incidència de càncer, sinó perquè realment hi ha més pacients que es tracten a Andorra i abans no ho podien fer". En aquest cas, ha recordat que excepte la radioteràpia, al país es pot fer sense problema tot el tractament farmacològic d'aquesta malaltia.

Situació de la radioteràpia

Preguntat per la situació de la radioteràpia a Andorra, Albiol ha manifestat que el millor seria que el país disposés de tota mena de tractaments, malgrat que "entenc que hi ha prioritats". "Com a oncòleg jo demano de tot i és lògic, però hi ha unes autoritats sanitàries que veuen quines prioritats hem de tenir perquè tot no pot ser", ha apuntat. En aquest sentit, ha reconegut que "hi ha altres problemes de salut que també requereixen atenció i diners, i aquests són limitats i hem de confiar en els polítics per agafar aquests diners i veure en què s'han d'emprar".

També ha explicat que, darrerament, "el tema de la radioteràpia està avançant molt", ja que de la mateixa manera que s'està fent molta recerca en fàrmacs, "també s'està fent amb radioteràpia i els tractaments estan canviant de forma significativa i la inversió és gran". És per això que s'ha mostrat favorable a les mesures d'acompanyament del Govern per donar un cop de mà als desplaçaments a centres especialitzats de Catalunya i França.

En definitiva, el doctor ha apuntat que "com a país m'encantaria que hi hagués radioteràpia, però entenc que no es pot tenir tot". En aquest cas, "el més important és tenir aliances perquè l'oncologia és molt complexa i necessites molts recursos".

Primeres jornades d'oncologia

Com s'ha esmentat, Albiol ha fet aquestes declaracions en el marc de la celebració de les primeres jornades d'oncologia, un esdeveniment organitzat per la Fundació Crèdit Andorrà que se celebra al llarg de tot aquest dissabte amb un caire més clínic al matí i un de més divulgatiu a la tarda i que pretén donar a conèixer a la ciutadania tota la feina d'investigació que s'està duent a terme actualment per part d'investigadors andorrans fora del país.

Durant les ponències, s'ha deixat palès que a hores d'ara hi ha molta recerca i que s'està aplicant molt ràpidament. De fet, en els darrers anys s'han incorporat noves disciplines com la intel·ligència artificial o la supercomputació. Aquests avenços, però, no es veuen arreu del món ja que suposen una inversió important de diners i això provoca que hi hagi moltes limitacions. Malgrat tot, en el cas d'Andorra Albiol ha manifestat que "tenim la sort que això de moment no passa, però és veritat que de vegades hi ha una sèrie de descobriments que no arriben o que arriben tard perquè es queden encallats en diferents punts".

Des de l'organització, el membre de l'equip coordinador de la secció territorial andorrana de la Societat Catalana de Biologia (SCB), Arnau Calvet, ha recordat que aquesta és la segona acció que s'organitza enguany i que hi ha la voluntat de crear més esdeveniments d'aquest tipus. "Creiem que és una jornada important perquè estem col·laborant amb la secció temàtica de la biologia del càncer i es tracta d'unir poders entre les seccions d'oncologia de Barcelona i Andorra", ha indicat.

Tanmateix, ha destacat que l'objectiu principal és el de fer una crida a tots els joves interessats en aquesta temàtica, residents a Andorra o fora, ja que "hi ha molta gent que està estudiant el sector i ha de marxar fora perquè aquí no hi ha aquesta sortida professional". "Al final també és fer una mica de divulgació de l'oncologia. Hi ha molts mites, moltes 'fake news' i per això fem aquest espai amb un caràcter més divulgatiu perquè arribi a tota la població", ha afegit.

En la mateixa línia, la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesa Ros, ha dit que "nosaltres hem organitzat aquesta jornada per donar visibilitat als joves andorrans que estan fent recerca per acostar a la societat en quin moment està la recerca en matèria d'oncologia". Després de la jornada matinal, "estem satisfets de la rebuda que estem tenint perquè veiem que hi ha molta gent, sobretot jove i, per tant, és tot un èxit per a la fundació".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT