PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra participa en l’acord per fomentar l’accés a eines digitals

Ubach destaca la feina feta al país en el paper de les dones i els joves

Per El Periòdic

Ubach durant la seva intervenció en la 18a Cimera de la Francofonia.
Ubach durant la seva intervenció en la 18a Cimera de la Francofonia. | Govern d’Andorra

La 18a edició de la Cimera de la Francofonia es va cloure ahir a la tarda després d’un cap de setmana de feina a Djerba, Tunísia. Els representants de la vuitantena d’Estats i Governs presents van acordar la Declaració de Djerba, que recull la voluntat de promoure l’accés a les eines digitals especialment als països en desenvolupament per tal de reduir la fractura digital i entre la població femenina per garantir la seva inclusió en el mercat laboral amb el màxim de capacitats.

Abans, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va presentar les conclusions d’una de les dues taules rodones que va moderar centrada en el paper de les dones i els joves. Ubach va destacar la feina feta a Andorra en aquest àmbit, amb l’entrada en vigor aquest 2022 de la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, així com la consecució del Llibre blanc de la igualtat, editat el 2017. També va recordar a la resta de la taula que la Francofonia inclou mecanismes per potenciar el paper de la dona, en particular el fons La Francophonie avec elles, i va emplaçar a tots els països a utilitzar-los.

La ministra també va moderar el passat dissabte un altre col·loqui, en aquest cas sobre les eines digitals. S’hi va posar en relleu les dificultats d’accés que tenen alguns països que conformen l’espai francòfon, especialment donat que es tracta d’un grup d’Estats molt heterogeni i a diferents nivells de desenvolupament. Per aquest motiu, van demanar «democratitzar l’accés a Internet i garantir la connectivitat arreu».

Durant la Cimera de Djerba també es va reelegir la secretària general de la Francofonia, Louise Mushikiwabo. Nascuda a Ruanda, ostenta el càrrec des del 3 de gener del 2019, quan va ser elegida a la Cimera de caps d’Estat i de Govern d’Erevan a Armènia. Els caps d’Estat i de Govern van acordar, d’altra banda, que la 19a Cimera tingui lloc a França el 2024.

La delegació andorrana la van completar, a banda de la ministra d’Afers Exteriors, l’ambaixadora d’Andorra a França i Mònaco, Eva Descarrega, i dues diplomàtiques del ministeri i l’ambaixada a París.

Paral·lelament, Ubach va aprofitar la seva estada a Djerba per trobar-se amb diversos alts mandataris d’arreu del món. Així, durant la darrera jornada es va trobar amb el representant del president per a l’Estratègia del Futur de Corea del Sud, Jang Sung-Min, que va exposar a la ministra la candidatura del seu país per acollir l’Exposició Universal 2030. La cap de delegació andorrana també es va trobar amb la representant del cap d’Estat del Senegal, Penda Mbow. En aquest cas, es va tractar la possibilitat de col·laborar per aconseguir una exempció de visats entre els dos països.

D’altra banda, la ministra Ubach també es va poder saludar amb la titular de la cartera d’Europa i Afers Exteriors de França, Catherine Colonna.

En el marc dels actes de la Francofonia a Djerba, el ministeri de Joventut i Esports de Tunísia va organitzar una activitat paral·lela a Hammamet per a joves dels països membres de l’OIF. Entre ells, la jove andorrana Patrícia Bragança.

L’objectiu de la trobada va ser compartir experiències i estratègies i desenvolupar projectes comuns de cooperació. Durant els tres dies de treball, Bragança va participar en conferències i ponències amb el ministre, Kamel Deguiche, i van elaborar projectes que busquen solucionar a través de la tecnologia les crisis presents als països francòfons. L’activitat paral·lela també va incloure visites culturals a les ciutats de Sidi Bou Saïd i Kairouan.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT